verneskog

Artikkelstart

Verneskog er skog som har betydning som vern mot naturskader eller for å verne om annen produktiv skog. Er skogens vernende virkning av vesentlig betydning, kan myndighetene legge begrensninger på driften av skogen.

Faktaboks

Også kjent som

I skogbruksloven brukes termen vernskog, men det er ikke en normert skrivemåte.

Regler for forvaltning av verneskog blir gitt av fylkesmannen med hjemmel i skogbruksloven §12. Ved hjelp av forskrifter fastsettes grensene for verneskog og det blir satt vilkår for hvor mye hogst som kan tillates i området.

De viktigste typene verneskog er:

  • Verneskog mot fjell og hav. I klimatisk utsatte områder kan uheldig skogbehandling få negative konsekvenser for fornyelse av skogen. Dessuten er denne skogen viktig for skogproduksjon på arealer som ligger nedenfor (fjellet) eventuelt innenfor (kysten).
  • Verneskog i områder som er utsatt for jordskred, steinsprang eller snøskred. Skog i bratt terreng motvirker erosjon ved nedbør og reduserer faren for jordskred. Dessuten kan skogen i mange tilfeller stoppe steinsprang fra ovenforliggende områder. Skogen kan også i mange tilfelle redusere faren for snøskred.
  • Verneskog i flomutsatte områder. I flomutsatte områder har skog en viktig funksjon for å motvirke erosjon og utrasing ved store vann- og nedbørsmengder.

Hvorvidt det skal opprettes områder med verneskog etter skogbruksloven, blir vurdert i det enkelte tilfelle. Det avgjørende er om den vernende virkning er vesentlig og om det står i et rimelig forhold til de økonomiske konsekvensene av redusert skogbruksaktivitet.

Cirka 20 prosent av produktiv skog i Norge regnes som verneskog etter skogbruksloven.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg