vrak

Vrak, skip som pga. havari, naturkreftenes innvirkning eller av andre årsaker har fått slik medfart at det ikke lenger er brukbart for sitt formål. Et slikt skip vil normalt være kondemnabelt, se kondemnasjon. Hvis kaskoassurandøren utbetaler totaltapserstatning, går normalt eiendomsretten til vraket over til ham, Norsk Sjøforsikringsplan 1996 § 5–19. Eiendomsretten til vrak kan gå tapt ved at eieren oppgir (derelinkverer) sin rett, og formodentlig ved lang tids passivitet fra eierens side. Mer enn 100 år gamle vrak tilhører staten når det etter forholdene synes klart at det ikke lenger er rimelig mulighet for å finne ut om det er noen eier og hvem denne i tilfelle er (lov om kulturminner av 9. juni 1978 § 14).

Hvis et vrak hindrer den alminnelige ferdsel, kan myndighetene påby det fjernet. Hvis eieren ikke etterkommer påbudet, kan myndighetene la det fjerne på hans bekostning (forurensningsloven av 13. mars 1981 §§ 5, 28, 37, 74 og 76); eierens ansvar kan imidlertid kreves begrenset etter reglene i sjøfartsloven av 24. juni 1994 kap. 9.

Vrak, skip som pga. havari, naturkreftenes innvirkning eller av andre årsaker har fått slik medfart at det ikke lenger er brukbart for sitt formål.
Vrak.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg