snylteveps

trevepssnylter
Den 30mm lange trevepssnylteren finnes også i Norge. Den tilhører undergruppen darwinveps.

Artikkelstart

Snylteveps er en overfamilie av insekter i ordenen årevinger. Larvene snylter (er parasitter) på andre insekter, edderkoppdyr eller tusenbein. Det finnes flere titusener arter snylteveps. Mange av artene finnes også i Norge, blant annet den 3 cm lange trevepssnylter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Ichneumonoidea

Det finnes også veps (årevinger) i andre overfamilier som er parasitter, inkludert mange av artene i overfamilien Chalcidoidea. Ordet snylteveps brukes av og til også om disse. Denne artikkelen handler derimot utelukkende om gruppen av beslektede insekter som regnes til overfamilien Ichneumonoidea, med det norske navnet snylteveps.

Beskrivelse

Agathis pumila
Den europeiske braconiden Agathis pumila. Bildet viser en hunn som legger egg i en larve av lerkesekkmøll som lever inne i barnålen. Agathis pumila er innført til Nord-Amerika for biologisk bekjempelse av lerkesekkmøll.
Av .
Lisens: CC BY NC 3.0

Bygningsmessig er artene forskjellige, men de har alle to hofteringer mellom hofte og lår. Etter måten de lever på, deles de i ekto- og endoparasitter. Hos enkelte legger hunnen eggene utenpå verten, som kan være i egg-, larve- eller puppestadiet. Noen få snylter også i fullt utviklet stadium (imago), og larven kan leve utenpå under hele utviklingen eller krabbe inn i vertsdyret. Andre plasserer eggene inne i verten. Hver vert blir forsynt med ett eller flere egg. Hos enkelte lammes verten ved eggleggingen, og verten dør raskt. Hos andre lever verten til snylteren er nesten ferdigutviklet. Enkelte lever som snyltere i andre parasitter.

Systematikk

Snylteveps grupperes i 10–15 familier, men deres systematikk er vanskelig, og mange arter er ennå ikke kjent.

En av de største artene i familien darwinveps, med ca. 30 000 arter i verden (med minst 1000 i Norge), er den ca. 30 mm lange trevepssnylteren, Rhyssa persuasoria, som legger sitt egg i trevepslarven, dypt inne i veden.

Familien brachonider har ca. 5000–15 000 arter i verden, med minst 100 i Norge. De er mørke, 2–12 millimeter lange og snylter i forskjellige insekter. Hunnen legger mange egg i verten, og de fullvoksne larvene bryter ut og forpupper seg i kokonger, utenpå eller nær ved den døde verten. Mest kjent er kålmarksnylteren, Apanteles glomeratus.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

snylteveps
Ichneumonoidea
Artsdatabanken-ID
113720

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg