MC5 var et amerikansk rockeband. MC5 er et av rockens mest innflytelsesrike band, med en voldelig anti-establishment-ideologi som har inspirert både punken og mange av dagens unge rockeband. Og det hadde kanskje ikke vært noen hardcore-punk uten Rob Tyners skriking og den infernalske støyen fra Wayne Kramer og Sonic Smiths gitarer.

Bandet ble dannet i Detroit-forstaden Lincoln Park i 1965 av vokalisten Rob Tyner (født Robert Derminer, 1944–1991), gitaristen Wayne Kramer (født Wayne Kambes, 1948–2024), gitaristen Fred «Sonic» Smith (1948–1994), bassisten Michael Davis (1943–2012) og trommeslageren Dennis Thompson (født Dennis Tomich, 1948).

De startet som The Motor City Five, men hadde skiftet navn til MC-5 og spilte soulinspirert garasjerock på singledebuten I Can Only Give You Everything (1967). Men snart fikk de en mye mer dynamisk og aggressiv stil og ble et forbilde for lokale grupper som The Stooges. Under et politisk arrangement i Detroit i 1968 ble MC5s debutalbum Kick Out The Jams innspilt live. Med en 30. plass i USA året etter ble det bandets eneste kommersielle suksess.

Back In The USA (1970) har en reinere og mer kontrollert sound enn forgjengeren, og er siden blitt kalt et av tidenes beste hardrockalbum. High Time (1971) var MC5s mest ambisiøse plate, med gjesteopptredener fra lokale jazzmusikere, kor, blåsere og Bob Seger. Davis, Thompson og Tyner sluttet i løpet av 1972, og på nyttårsaften holdt bandet sin siste konsert.

Medlemmene dannet diverse lokale band som aldri fikk gitt ut noe album. Sonic Smith giftet seg med Patti Smith og levde et rolig liv til hjertet sviktet i 1994. Tyner døde av samme årsak. Kramer har siden 1991 gitt ut en rekke politiske soloalbum. I 2003 gjorde Davis, Kramer og Thompson live-comeback, men Tyners enke nektet dem å bruke navnet MC5, så de måtte kalle seg DKT/MC5. De turnerte siden med diverse gjestevokalister.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg