Særavgiftsloven er en norsk lov som myndighetene benytter når de vedtar forskrifter relatert til særavgifter.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om særavgifter
Kortnavn
særavgiftsloven
Trådt i kraft
19.05.1933
Lovdata-ID
NL/lov/1933-05-19-11

Særavgiftene preges av at man må forholde seg til både Stortingets årlige avgiftsvedtak og til særavgiftsloven. Videre er det gitt forskrifter med hjemmel i avgiftsvedtaket og loven. Avgiftsvedtakene inneholder normalt regler om avgiftsobjekt, avgiftssats, og om spesielle og generelle fritak mv. fra avgiften. Loven gir blant annet regler om reaksjoner (straff, administrative avgifter: tilleggsavgift og andre avgifter). Særavgiftsloven er en typisk fullmaktslov hvor det er overlatt til Finansdepartementet å gi de nærmere regler.

Alle avgifter blir årlig omtalt i Prop. 1 LS Skatter og avgifter og Stortingets budsjettinnstillinger. Nærmere informasjon om avgiftene gis i Tolldirektoratets årlige avgiftsrundskriv, hvor regelverket for den enkelte avgift er samlet, samtidig som det er gitt enkelte kommentarer til regelverket og praksis, og er tilgjengelig på Tolldirektoratets nettside. Informasjon om de årlige budsjettene finnes på Finansdepartementets nettside og nettportal for de årlige budsjettene, samt Stortingets nettside. Stortingsvedtakene kunngjøres i Lovdata.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg