Klimakvoteloven er en norsk lov som etablerer et kvotesystem for klimagasser. Loven bestemmer at industrivirksomheter og andre utslippskilder må ha tillatelse for å slippe ut klimagasser. Tillatelsen gis gjennom klimakvoter som tildeles av Klima- og miljøverndepartementet.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om kvoteplikt og handel med kvoter for utslipp av klimagasser
Kortnavn
Klimakvoteloven
Trådt i kraft
01.01.2005
Lovdata-ID
NL/lov/2004-12-17-99

Klimakvoteloven har regler om hvilke utslipp som alltid er kvotepliktige, men delegerer mye av reguleringen til Klima- og miljødepartementet. Departementet kan ifølge loven gi forskrifter med nærmere regler om hvem som er kvotepliktige og hvordan salget av kvoter skal gjennomføres. Loven inneholder også regler om registrering og rapportering av klimakvoter, samt sanksjoner ved brudd på reglene.

Bakgrunnen for loven er Norges undertegnelse av Kyoto-avtalen i 1997, der alle medlemslandene forpliktet seg til å redusere sine klimautslipp til et bestemt nivå. Klimakvoteloven ble vedtatt som et sentralt virkemiddel for å oppfylle denne forpliktelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg