kortslutning

Artikkelstart

Kortslutning, oppstår i en elektrisk krets når det inntreffer en uønsket forbindelse med svært lav motstand mellom to eller flere ledere i et elektrisk anlegg. Dersom kretsen er spenningssatt, vil det flyte en kortslutningsstrøm i kretsen. Denne strømmen er mange ganger større enn den maksimalt tillatte strømbelastningen.

Kortslutningsstrømmen beregnes utfra spenningen som betegnes U og motstand som betegnes med R utfra formelen

I = U / R

ser vi at når motstanden R går mot null vil strømmen gå mot uendelig.

Årsaker

Årsaken til slike kortslutninger kan være mange. De vanligste er: isolasjonssvikt, feilaktig bruk av verktøy, løse konstruksjonsdeler eller andre fremmedlegemer som kommer inn mellom fasene, trær eller grener som faller ned over linjene, ledere som slår sammen når islast løsner, nedblåste linjer, store fugler som kommer mellom fasene, brytere som blir lagt inn mot en kortsluttet og jordet linje, samt linjebrudd, som ofte gir direkte metallisk forbindelse.

Den direkte forbindelsen opphører ofte hurtig, men den tenner vanligvis en lysbue (eksplosjonsartet) som vil brenne inntil et vern (sikringer eller effektbrytere) bryter kortslutningsstrømmen. Lysbuen har normalt meget lav motstand, mens temperaturen kan gå opp i mange tusen grader celsius.

Farer

Brannfaren ved en kortslutning består av både lysbuen og den oppvarming resten av kretsen blir utsatt for. Lysbuen kan gi store brann- og øyenskader (ultrafiolett lys), og fordampet metall kan skade lungene.

Dimensjonering

Brytere, ledninger og apparater må dimensjoneres slik at de tåler de påkjenningene som kortslutningsstrømmen er årsak til. Disse påkjenningene er først og fremst mekaniske og termiske. Videre må de effektbryterne og/eller sikringene som sitter i kretsen, greie å bryte de største kortslutningsstrømmene som forekommer på det stedet det gjelder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg