Herdeplast, plast som ikke kan smeltes, men som har fått sin endelige form ved fremstillingen. Motstykket er termoplast, som kan formes ved smelting. Forskjellen ligger i at termoplast består av polymerkjeder som ikke henger sammen, mens i en herdeplast henger alle kjedene sammen i et nettverk.

En termoplast kan omdannes til en herdeplast ved at det dannes kryssbindinger mellom kjedene. Et viktig eksempel er vulkanisering av gummi, hvor svovel aktiverer dobbeltbindinger i kjedene og knytter dem sammen. Jo mer kryssbindinger, jo stivere plast. De bindingene som dannes ved vulkanisering, vil holde plasten sammen i den energimessig mest gunstige formen. Hvis en gjenstand av herdeplast blir deformert, vil den kunne finne tilbake til sin opprinnelige form ved hjelp av oppvarming.

Navnet herdeplast forteller at det er en plast som er herdet, dvs. gjort hard, men en herdeplast behøver likevel ikke være hard. Vanlig gummi er normalt herdeplast, og elastisiteten skyldes nettopp kryssbindingene som vil prøve å bringe f.eks. en deformert gummiball tilbake til sin opprinnelige form. Se også plast.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.