Cabinda, del av Angola, ved Atlanterhavet. Denne eksklaven er skilt fra resten av landet ved en 32 kilometer bred korridor tilhørende Den demokratiske republikken Kongo (DRK, tidligere Zaïre). Cabinda grenser i nord til Republikken Kongo og i sør og øst til DRK. Landarealet utgjør 7270 km² (litt mindre enn Rogaland fylke) og hadde 716 000 innbyggere ved folketellingen i 2014. I tillegg til portugisisk (offisielt språk i Angola) snakkes ibinda (også kalt fiote), et språk i familien av Kikongo-språk. Viktigste by er Cabinda, provinshovedstaden. Provinsen styres av en provinsguvernør, lik andre angolanske provinser.

I 1966 ble det funnet petroleum utenfor kysten av Cabinda, der mye av Angolas petroleumsvirksomhet foregår. Oljevirksomheten er i dag den viktigste næringsveien. Cabinda by preges av landbasene til flere store oljeselskap, med mye infrastruktur utviklet for oljeindustrien og utenlandske oljearbeidere.

Provinsen har også handel med tømmer. Under kolonitiden var det også handel med palmeolje, kaffe og kakao, men denne produksjonen har ikke kommet i gang igjen etter krigen. Utenfor byen lever de fleste innbyggerne av småskala jordbruk, jakt, fiske og handel med naboland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.