Kaliningrad (by)

Köningsberg-katedralen på Kneiphof-øya (Kant-øya) i Pregel-elva

Kaliningrad
Av /Shutterstock.

Kaliningrad. En del av Kaliningrads sentrum med store blokker fra sovjettiden. I midten ligger den gotiske domkirken der Immanuel Kant ligger begravet. Kirken ble sterkt skadet under den annen verdenskrig, og lå lenge som en ruin. Etter Sovjetunionens fall har man startet restaureringsarbeider, bl.a. har tårnet igjen fått tårnhjelm som det hadde før krigen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Kaliningrad er en by i Russland, som administrasjonssenter i Kaliningrad fylke, en russisk eksklave ved Østersjøen. Byen ligger ved elven Pregolja, 7 kilometer fra utløpet i Kaliningradbukta, og har 475 000 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
kaliningrˈad
Etymologi

etter Mikhail Kalinin og -grad, by

Også kjent som

tysk Königsberg, polsk Królewiec

Königsberg var frem til 1946 byens offisielle navn

Kaliningrad er en viktig marinebase med skipsverft og mekanisk industri, fremstilling av cellulose og fiskehermetikk. Byen har betydelig havnetrafikk, særlig over uthavnen Baltijsk, som Kaliningrad er knyttet til ved en 8 meter dyp kanal. Fiskehavnen er delvis for fiskeflåter som opererer i Atlanterhavet.

Historie

Byen ble grunnlagt som Königsberg av den Tyske orden i 1255, fikk byrett i 1292 og sluttet seg til Hansaforbundet i 1340. I årene 1457–1525 var byen sete for ordenens stormester, og i årene 1525–1618 for hertugen av Preussen. Albertus-universitetet ble grunnlagt i 1544 (nedlagt i 1945). Som handelsby stod Königsberg i skyggen av Danzig (Gdańsk), men var et betydelig kulturelt sentrum. Byen har en helt spesiell plass i filosofihistorien ved at den store filosofen Immanuel Kant levde hele sitt liv her.

I 1939 hadde Kaliningrad 372 000 innbyggere. Hele den indre byen ble ødelagt i 1945, og befolkningen består nå vesentlig av russere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg