Davidstjerne, et eldgammelt symbol i form av en sekstagget stjerne dannet av to triangler. Det ble brukt både som dekorasjon og til magiske formål i mange land, som i Egypt, Iran, India og Kina. I Europa ble den brukt både i oldtidens og middelalderens magi og mystikk.

Davidstjernen var ikke kjent som et spesifikt jødisk symbol i Det gamle Israel eller i tidlig rabbinsk tid (ca. 70 fvt. – ca. 500 evt.), men finnes likevel brukt som utsmykning både på gravsteiner og i synagoger.

Allerede på 900-tallet ble davidstjernen brukt som lykkesymbol på mezuzaen som festes til jødiske dørkarmer. På 1600-tallet spredte bruken av davistjernen seg fra Praha til de øvrige jødiske samfunnene i Europa, der den ble spesielt populær i kabbalistiske kretser.

Først på 1800-tallet ble davidstjernen oppfattet som et helt spesifikt jødisk symbol, ikke minst fordi jøder ønsket et eget jødisk symbol, parallelt til de kristnes kors. Fra Europa spredte bruken av davidstjernen seg til jødene i de muslimske land.

Den første sionistkongress i Basel 1897 gjorde davidstjernen til et nasjonalt emblem. Under den annen verdenskrig påbød naziregimet jødene i Tyskland å bære en gul davidstjerne sammen med ordet Jude, 'jøde', i svarte bokstaver. Påbudet ble også innført i noen okkuperte land, men ikke i Norge.

I 1948 ble davidstjernen tatt opp i staten Israels flagg. Den røde davidstjernen på hvit bakgrunn, Magen David Adom, er symbolet for den israelske førstehjelps- og ambulansetjenesten, som har eksistert siden 1920. Organisasjonen sender også nødhjelp til andre land ved katastrofer. Likevel ble denne israelske humanitære organisasjonen først opptatt som medlem i Det internasjonale forbundet av Det internasjonale Røde Kors - og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) i 2006.

Å bære en davidstjerne som halssmykke er i dag uttrykk for jødisk identitet for svært mange jøder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.