Mezuza, betegnelse på en liten sylinder som festes på høyre side av dørkarmen i jødiske hjem og offentlige bygninger. Påbudet gjelder inngangsdører til bolig og oppholdsrom, samt porter til inngjerdede gårdsplasser.

Sylinderen inneholder en liten skriftrull av pergament med to hebraiske bibeltekster. Først kommer begynnelsen av den viktige bønnen Shema, der det oppfordres til å elske Gud og overholde hans bud, samt å formidle dette budskapet til barna (5. Mosebok 6,4–9). I den neste teksten (5. Mosebok 11,13–21) lover Gud også belønning for å overholde hans bud og advarer mot frafall. Begge tekstene omtaler forpliktelsene til å feste disse ordene på dørkarmene (mezuza) og på arm og panne, tefillin.

Tekstene må være håndskrevet av en spesiell skriver og med samme omhu som om det dreide seg om en Tora-rull. Den ytre utformingen er opp til den enkelte. Jøder fra forskjellige land utviklet ulike tradisjoner for utforming, og delvis også for hvordan mezuzaen skulle festes. I våre dager brukes alt fra enkle plastbeholdere til rikt utsmykkede mezuzaer laget av sølv eller messing.

Mezuzaen er blitt betraktet som en velsignelse av det jødiske hjemmet, og i mange miljøer er det vanlig å berøre mezuzaen når man kommer og går. Små mezuzaformede amuletter brukes av mange som smykker rundt halsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.