Curium, grunnstoff med atomnr. 96,som tilhører actinoidene i grunnstoffenes periodesystem. Det er radioaktivt og bare kunstig laget.

Det er fremstilt 19 curium-isotoper med nukleontall fra 232 til 251, der 233- og 236-isotopene er ukjente, men delvis karakterisert ved bruk av systematikk. Halveringstidene er fra ca. 1 minutt for 232Cm til 1,56·107 år for 247Cm. Sammenlignet med Jordens alder (ca. 5 milliarder år) er halveringstiden for den lengstlevende, 247Cm, for kort til at curium som eventuelt måtte være til stede da Jorden ble til, forlengst er utdødd. Ytterst små spormengder av curium som kunne finnes i uranmalmer, dannet ved suksessive innfangninger av nøytroner i Pu/Am, er ikke blitt påvist. Curium-isotoper, og særlig 244Cm med halveringstid 18,1 år, dannes i kjernereaktorer ved nøytronbestråling av plutonium og americium, og på denne måten blir curium et biprodukt ved kjerneenergi-produksjonen. Ved nøytron-innfangning i 239Pu og 243Am er det fremstilt adskillige gram-mengder av 242Cm og 244Cm.

Egenskaper

Curium er et mykt, sølvglinsende metall. Det kan fremstilles ved reduksjon av curium(III)fluorid, CmF3, med bariumdamp ved 1350 °C. Metallet er meget reaktivt og oksideres i luft ved romtemperatur. Det er mer elektropositivt enn aluminium og løses i vanlige syrer.

I vandige løsninger er curium vanligvis treverdig, men i faste forbindelser kan det også være fireverdig. Blant fremstilte forbindelser kan nevnes Cm2O3, CmO2, CmF3, CmF4, CmBr3, CmI3.

Da curium er meget radioaktivt og de fleste av isotopene sender ut alfa-partikler, må det behandles med stor forsiktighet. I kroppen oppsamles curium i bensubstansen og vil kunne ødelegge produksjonen for røde blodceller. Maksimalt tillatt belastning for personell som kan være utsatt for inntak av 244Cm, er 11 kBq, tilsvarende noen nanogram.

Pga. den intense radioaktiviteten blir biter curiummetall hvitglødende av egenstrålingen, og dette utnyttes praktisk i små termoelektriske strømkilder for spesielle formål. 1 gram 242Cm genererer ca. 3 watt energi som er en gunstig energi/pr.vektenhet kraftkilde og av den grunn blitt benyttet i romforskningen.

242Cm ble første gang påvist av Seaborg, James og Ghiorso, som bestrålte et preparat av 239Pu med 32 MeV alfa-partikler i syklotronen ved University of California i Berkeley. Synlige mengder av curium (ca. 30 mikrogram) ble første gang fremstilt i 1947 i form av curium(III)hydroksid, Cm(OH)3.

Grunnstoffet fikk navnet curium til ære for ekteparet Marie og Pierre Curie.

Kjemisk symbol Cm
Atomnummer 96
Relativ atommasse 247,0703 (ustabil, viktigste isotop)
Smeltepunkt 1340 °C
Kokepunkt 3192 °C
Densitet 13,51 g/cm3
Oksidasjonstall III, IV
Elektronkonfigurasjon [Rn]5f76d7s2

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.