Barium
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0
Bariumsalt brenner grønt
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Barium er et grunnstoff som er et sølvhvitt, bløtt metall, noe hardere enn bly. Det har atomnummer 56 og kjemisk symbol Ba. Barium er svært reaktivt og reagerer direkte med luft og vann.

Faktaboks

Uttale
bˈarium
Etymologi
av gresk ‘tyngde’
Engelsk navn
barium

Barium er det femte grunnstoffet i gruppe 2, jordalkalimetallene i periodesystemet.

Det er syv stabile isotoper av barium:130Ba (0,106 prosent), 132Ba (0,101 prosent), 134Ba (2,417 prosent), 135Ba (6,592 prosent), 136Ba (7,854 prosent), 137Ba (11,32 prosent) og 138Ba (71,70 prosent),

Forekomst, fremstilling og bruk

Det er 500 ppm barium i jordskorpen, hovedsakelig som sulfat (barytt) og karbonat. Den mest effektive metoden for fremstilling av metallet er reduksjon av bariumoksid med aluminium eller silisium i vakuum ved høy temperatur (1100–1200 °C).

I 2011 ble det produsert 7,6 millioner tonn bariumsulfat i verden, mesteparten i Kina. Bare noen få prosent av dette ble brukt til fremstilling av bariummetall og andre bariumforbindelser.

Bariumsulfat blir brukt i oljeboringsindustrien som boreslam og som kontrastmiddel ved røntgenundersøkelser.

Lettløselige bariumforbindelser er kloridet og nitratet. Flyktige bariumforbindelser farger ikke-lysende flammer grønne og blir derfor brukt i fyrverkeri.

Historikk

Barium ble oppdaget i 1774 av Carl Wilhelm Scheele i barytt, og metallet selv ble første gang fremstilt i 1808 av Humphry Davy i form av et amalgam. Navnet barium kommer fra gresk baris som betyr «tung».

Giftighet

Lettløselige bariumforbindelser er giftige og vil forårsake baryttose. Det har vært rapportert alvorlige rytmeforstyrrelser i hjertet og sammentrekning av kranskarene i hjertet. De kan også gi alvorlige kramper i urinblæren og tarmene.

Bariumsulfat er svært lite løselig i vann. Det er derfor lite giftig, og kan brukes i form av grøt i røntgenundersøkelser av tarmen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

barium
Smeltepunkt
727 °C
Kokepunkt
1637 °C
Massetetthet
3,59 g/cm³

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg