Becquerel er enhet for aktivitet av et radioaktivt stoff. Symbolet er Bq. En becquerel er lik antall desintegrasjoner eller utsendte partikler per sekund i en bestemt stoffmengde.

1 Bq = 1 desintegrasjon/sekund

Enheten er oppkalt etter den franske fysikeren Antoine Henri Becquerel.

Becquerel ble vedtatt som avledet SI-enhet i 1975. Den erstatter enheten curie, Ci (1 Ci = 37 GBq (3,7·1010Bq)). Uttrykt ved grunnenhetene i SI blir definisjonen:

1 Bq = 1 s−1

Merk at enhetene hertz og becquerel har samme definisjon, men adskiller seg ved at enheten hertz er forbeholdt til bruk om periodiske hendelser. Radioaktiv desintegrasjon er imidlertid et aperiodisk fenomen, siden desintegrasjonene opptrer stokastisk.

Becquerel blir brukt til å angi radioaktiv forurensning, konsentrasjon av radioaktivt materiale og dosering av radioaktive legemidler. Siden enheten er liten, blir den ofte supplert med en SI-prefiks som for eksempel i kBq, MBq og GBq.

Antall becquerel angir bare det antall strålekvanter eller partikler som sendes ut. For å bestemme virkningen av strålingen (som måles i gray eller sievert), må man også vite hvilken type stråling som sendes ut og hvilken energi strålingen har, eller hvilken radionuklide (radioaktiv nuklide) som stråler.

For eksempel er den biologiske virkningen ca. 80 ganger så stor for strålingen fra 240Pu som fra 137Cs, og 80 ganger så stor for strålingen fra 137Cs som fra 3H for like mange becquerel.

Kilde Radioaktivitet
Granitt 1 kBq/kg
Uran 25 MBq/kg
Uranmalm (0,3 %) 500 kBq/kg
Lavaktivt avfall 1 MBq/kg
Kaffe 1 kBq/kg
Grenseverdi fastsatt for kjøtt 600 Bq/kg
Grenseverdi for innendørs radonnivå 200 Bq/m3
Menneske (70 kg) 4500 Bq
Røykvarsler (med americium) 370 kBq

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.