romforskning

Romforskning, vitenskapelig utforskning av himmellegemer og det interplanetare og interstellare rom ved hjelp av instrumenterte sondeballonger, sonderaketter, satellitter, romsonder eller romfartøyer. Inngår som en del av romvirksomhet. Studier av Jordens øvre atmosfære, ionosfære og magnetosfære, samt forhold som omfatter vekselvirkning mellom solvinden og det jordnære verdensrom inkluderes i romforskningsbegrepet, mens forskning som angår selve planeten Jorden, ikke regnes som romforskning. Studier med grunnlag i miljø og forhold i romlaboratorier og romstasjoner, f.eks. mikrogravitasjon og medisin, blir også gjerne definert som romforskning.

Organisasjoner

Romforskning er et område som krever utstrakt internasjonalt samarbeid. Av viktige romorganisasjoner kan nevnes den amerikanske NASA (National Aeronautics and Space Administration), den europeiske ESA (European Space Agency), den russiske Roskosmos (Russian Federal Space Agency), den japanske JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency, etablert i 2003 ved at de tre japanske romorganisasjonene Institute of Space and Aeronautical Science (ISAS), National Aerospace Laboratory of Japan (NAL) og Japans National Space Development Agency (NASDA) ble slått sammen) og Kinas Chinese Space Agency.

Virksomhet i Norge

Romforskning drives først og fremst ved universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim og ved Forsvarets forskningsinstitutt. Norge er medlem av den europeiske romorganisasjonen, ESA. Norsk romsenter og Norges forskningsråd har koordinerende roller i norsk romforskning. Andøya Rakettskytefelt er et operativt senter innen norsk romforskning. NAROM, som er et datterselskap av Andøya Rakettskytefelt, er etablert som et nasjonalt senter for romrelatert opplæring.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg