barnemusikk

Barn i Ådalsbruk i Løten leker Bro, bro brille. Bildet er tatt en gang mellom 1958 og 1962.

Melodien til Bro, bro brille er en variasjon av dansetypen bergamasca, en livlig, folkelig dans fra Bergamo i Italia, nedtegnet på slutten av 1500-tallet. Sangen er et eksempel på musikk laget av voksne, tatt i bruk i en enklere form i en sanglek for barn.

Artikkelstart

Barnemusikk er musikk der barn står i sentrum. Det kan være musikk skrevet for barn, musikk med barn, og musikk laget av barn.

Barnemusikk knytter seg til den generelle barnekulturen, og er et overordnet begrep som rommer ulike musikalske sjangre.

Musikk skrevet av voksne for barn

Juba juba (1983)

Knutsen & Ludvigsen fikk Spellemannprisen for beste barneplate med Juba Juba i 1983.

Juba juba (1983)
Av /Universal Music.

Musikk skrevet av voksne for barn er den tradisjonelle måten å definere barnemusikk på. Definisjonen rommer vuggesanger, tradisjonelle sanger som bånsuller og sangleker. Denne typen sanger er forankret i kulturen barnet vokser opp i. Samtidig er sangenes funksjoner – å dysse barn i søvn, lære barn bokstaver og tall, eller formidle kulturelle tradisjoner og normer – universelle temaer som finnes i barnesanger over hele verden.

Musikk skrevet av voksne for barn inkluderer også all musikk i barnefilmer, syngespill for barn, barneviser, samt popularisert kunstmusikk som jazz for kids eller klassisk musikk tilrettelagt for barn.

Musikk skrevet av voksne for barn kan ha ulike kjennetegn som repetisjoner og fengende melodier og rytmer. De kan også være forenklinger av klassiske stykker.

Sangtekstene er gjerne tilpasset interessen til unge lyttere, men kan også ta opp vanskelige temaer fra de voksnes verden som skilsmisse, familievold, depresjon eller klimakrise og krig. Formålet med denne typen barnesanger kan være å hjelpe barn med å sette ord på kompliserte følelser.

Norske eksempler

Margrethe Munthe

Margrethe Munthe var en norsk forfatter og lærer. Hun ga ut en rekke barnesanger, dels som separate utgivelser, dels i større samlinger, blant annet Kom skal vi synge (tre bind fra 1905 til 1917) og Saa leker vi litt! Sang- og gymnastikleker (1911).

Lillebrors viser av Alf Prøysen. Oslo, 1949. Bokomslag.
Alf Prøysens barneviser er godt kjent.
Lillebrors viser av Alf Prøysen. Oslo, 1949. Bokomslag.

Mange norske musikere og komponister har skrevet musikk for barn. Margrethe Munthe (1860–1931) er kjent for blant annet skrev «Fødselsdagen (Hurra for deg som fyller ditt år)» og «Lua av! (Nei, nei, gutt, dette må bli slutt)».

Alf Prøysen (1914–1970) er sentral i moderne norsk barnelitteratur, og mange av hans barneviser er godt kjent, blant annet «Teddybjørnen», «I bakvendtland» og «Lillebrors vise».

Også Thorbjørn Egners (1912–1990) viser, bøker og skuespill for små barn har blitt en selvfølgelig del av norsk kulturarv. Egner ga ut plater med sanger fra blant annet bøkene Karius og Baktus, Folk og røvere i Kardemomme by, og Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen. Sangene fra sistnevnte ble spilt inn på nytt i 2016 med bidrag fra blant annet Katzenjammer, Wenche Myhre og Kringkastingsorkesteret.

Terje Formoe (født 1949) står bak karakteren og underholdningsuniverset Kaptein Sabeltann, inkludert en rekke sanger og musikk til film og scenen.

Visesanger, komponist og forfatter Tor Karseth fra Hamar skrevet et stort antall lokalforankrete syngespill for barn, og er mest kjent for Den levende skogen.

Knutsen & Ludvigsen var en duo fra Trondheim som fra debuten i 1970 sto i fremste rekke i Norge innen musikalsk underholdning for barn, med en humoristisk og uortodoks stil. Blant deres kjente sanger er «Dum og deilig» og «Grevling i taket».

Geirr Lystrup (født 1949) er en annen komponist fra nyere tid som har med syngespill som Brakar og Johanna fra 1994, fått oppmerksomhet også utover sitt lokale nedslagsfelt.

Musikk med barn

Marcus & Martinus under Idrettsgallaen 2019 i Stavanger.

Duoen Marcus & Martinus startet karrieren med deltakelse i MGP junior.

Musikk med barn beskriver musikalsk aktivitet der barn er involverte. Musikken som brukes behøver ikke å være spesielt tilrettelagt for barn. Det kan være et barneorkester som spiller «Morgenstemning» fra Edvard Griegs Peer Gynt, eller et barnekor som synger coverlåter av kjente popartister, som det amerikanske skolekoret PS22 CHORUS.

Musikk med barn kan også være basert på musikk skrevet av voksne for barn. I norsk kontekst er NRKs TV-serie Sangfoni et godt eksempel, der en kjent barnesang er arrangert av voksne komponister og musikere, men blir fremført av barn i hovedrollene. Sangfoni bruker denne formidlingen av tradisjonelle sangverdier også til å gi yngre seere innblikk i ulike sider ved musikk, som rytmer, melodier og forskjellige genre.

Musikk av barn

I den tredje kategorien av barnemusikk er barna selv komponister. Musikken kan oppstå og brukes i fritt lek, eller i mer institusjonaliserte rammer som i skolen eller i Melodi Grand Prix Junior. Et norsk eksempel er «Kloden er syk» av Anna og Emma som vant i 2019.

Barnestjerner som lager sine egne låter er spesielle eksempler for kategorien musikk av barn. Av moderne artister kan det nevnes barnepopstjernene Grace VanderWaal, Justin Bieber og Miley Cyrus. Noen barnestjerner tiltrekker seg hovedsakelig et ungt publikum, som for eksempel Marcus & Martinus. Andre barnestjerner, som for eksempel det klassiske musikkvidunderbarnet Alma Deutscher eller jazzsangeren Angelina Jordan, appellerer mest til voksne lyttere, muligens på grunn av deres musikalske sjanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg