Karius og Baktus, skapt og tegnet av Thorbjørn Egner.

av Thorbjørn Egner. CC BY SA 3.0

Barnemusikk er musikk hovedsakelig rettet mot og distribuert til barn, eller musikk som er fremført av barn. Barnemusikk omfatter vuggesanger, musikk fra barne- og familiefilmer, visse tradisjons- og folkesanger, samt barns egen lek med lyd og musikk.

Kommersiell barnemusikk er i stor grad integrert med andre medier som film, bøker, teater og TV-serier. Eksempler på dette er musikken tilhørende animasjonsfilmene Løvenes Konge og Frost. Elton Johns singel “Can You Feel The Love Tonight” fra førstnevnte fikk topp ti-plassering på hitlistene i flere land, og nådde fjerdeplass på VG-lista i 1994. Demi Lovatos versjon av “Let it Go” fra Frost var i 2013 inne på hitlistene i land som Australia, Danmark, Storbritannia, Sverige og USA, og sangen vant Oscar-pris for beste originalsang i 2014 og Grammy-pris for beste sang skrevet for visuelle media i 2015. Disse eksemplene viser at grensene mellom barnemusikk og popmusikk ofte er utydelige, noe som også gjør seg gjeldende i at noen popartister, for eksempel Justin Bieber og Miley Cyrus, har hatt et primært ungt publikum.

I Norge finner vi kjente eksempler på barnemusikk knyttet til Thorbjørn Egners bøker. Egner ga ut plater med sanger fra bøker som Karius og Baktus, Folk og røvere i Kardemomme by, og Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen. I forbindelse med en ny animasjonsfilm, Dyrene i Hakkebakkeskogen, ble sangene fra sistnevnte spilt inn på nytt i 2016 med bidrag fra blant andre Katzenjammer, Wenche Myhre og Kringkastingsorkesteret.

Andre kjente navn tilknyttet norsk barnemusikk er Knutsen og Ludvigsen, Alf Prøysen, og Terje Formoe, sistnevnte best kjent for barn i rollen som Kaptein Sabeltann. I 2016 introduserte NRK TV-serien Sangfoni, som i hver episode tar utgangspunkt i en kjent barnesang for å gi yngre seere innblikk i ulike sider ved musikk. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.