Bergamo

Utsikt over Città bassa.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Città alta.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Bergamo er en by i Italia, i regionen Lombardia, hovedstad i provinsen Bergamo, 50 kilometer nordøst for Milano. Byen ligger ved foten av Alpene, der dalene Valle Brembana og Valle Seriana munner ut på lavlandet. Den har 120 517 innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
bˈergamo
Også kjent som

Bèrghem (uttale: 'bergem) på det lokale østlombardiske målføret

Bergamo er en allsidig industriby, med tekstil-, maskin-, sement-, næringsmiddel- og elektroteknisk industri. Byen har universitet fra 1968.

Lufthavnen i Bergamo (Orio al Serio) er en av de tre lufthavnene som betjener Milano og er blant de største lufthavnene i Italia for passasjertrafikk og godstransport.

Består av en øvre, eldre by (Città alta) og en nedre, nyere by (Città bassa eller piana). I Città alta ligger det gamle bysenteret med torget Piazza Vecchia med Italias eldste rådhus, Palazzo della Ragione, opprinnelig bygd i 1190-årene og Palazzo della Biblioteca (1604–1611), samt det gamle palass Broletto og kirken Santa Maria Maggiore (påbegynt 1137) med Donizettis grav og kapellet Colleoni.

Byen het på romersk tid Bergomum. Den tilhørte Venezia fra 1428 til 1797, kom under Østerrike i 1815 og ble italiensk fra 1859.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg