Geirr Lystrup

Faktaboks

Geirr Lystrup
Født
22. mars 1949, Vinje
Geirr Lystrup
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Geirr Lystrup er en norsk sanger, musiker og forfatter. Han synger på nynorsk og er kjent for sine nære, varme, humoristiske og ofte samfunnskritiske tekster. Siden 1983 har han vært bosatt i Brumunddal.

Han debuterte med albumet Ti på taket og måltrostblues (1972), som inneholder hans største suksess på Norsktoppen: Lite morgonbrev. Han fulgte opp med Strengleikar (1975), der han spilte klassisk gitar, Ut av din draum (1976), Grendevisur og danselåt (1977) og I menneskenes land (1979), sistnevnte var inspirert av et lengre opphold på Grønland.

Lystrup har benyttet folkemusikk og tradisjonsmelodier, og han laget en samling norske folkeviser for Bokklubben, Min Visebag; folkeviser fra hele landet (1990). I 1980 innledet han et samarbeid med Det Norske Kammerkor som resulterte i flere album, blant annet Songen om kjærligheta (1981; Spellemannprisen, 22. plass på VG-lista).

Han har også samarbeidet mye med gruppen Godtfolk, blant annet på albumene Egg & champagne (1988; Spellemannprisen) og Blå sko (1998). Dessuten er han med i det nordiske sangprosjektet Kvedar.

De seinere årene har han arbeidet mye med stoff for barn, i både plate-, teater- og bokform. Hans teaterstykke Brakar og Joanna var Riksteatrets familieforestilling til 50-årsjubileet i 1999.

Geirr Lystrup ble tildelt Prøysenprisen i 1987.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg