amfibieoperasjoner

Amfibieoperasjoner. Landsetting av tyngre materiell fra landgangsfartøyer under en øvelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Amfibieoperasjoner, angrep fra sjøen av kombinerte land-, sjø- og luftstridskrefter. Amfibieoperasjoner er landgangsoperasjoner i stor stil med det hovedformål å tilføye fienden et avgjørende nederlag på land. Sjø- og luftstridskreftene sørger for rekognoseringer, transport av deltagende hæravdelinger og forsyninger samt gir ildstøtte. Operasjonene krever en meget detaljert planlegging og forberedelser i full koordinasjon mellom de tre forsvarsgrener. De stiller store krav spesielt til materiell som transportskip, landgangsfartøyer, amfibiestridsvogner m.m. Større land har spesialtropper tilhørende marinen som er utdannet og utstyrt for amfibieoperasjoner (USA – US Marines, Russland – marineinfanteri, Storbritannia – Royal Marines).

Faktaboks

uttale:
amfˈibieoperasjoner

Store amfibieoperasjoner under den annen verdenskrig var vestmaktenes i Nord-Afrika, Italia og – den største i verdenshistorien – landgangen i Normandie i juni 1944. I Stillehavet var det amfibieoperasjonene som gav hele krigen dens preg i landmilitær henseende. Under Koreakrigen ble større og mindre amfibieoperasjoner utført. Etter den annen verdenskrig har amfibieoperasjoner vært tillagt stadig større betydning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg