amfibieoperasjoner

Amfibieoperasjoner: Landsetting av tyngre materiell fra landgangsfartøyer under en øvelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Amfibieoperasjoner er militære angrep fra sjøen av kombinerte land-, sjø- og luftstridskrefter. Amfibieoperasjoner er landgangsoperasjoner i stor stil med det hovedformål å tilføye fienden et avgjørende nederlag på land. Sjø- og luftstridskreftene sørger for rekognoseringer, transport av deltagende hæravdelinger og forsyninger samt gir ildstøtte.

Faktaboks

Uttale
amfˈibieoperasjoner

Amfibieoperasjonene krever en svært detaljert planlegging og forberedelser i full koordinasjon mellom de tre forsvarsgrenene. De stiller store krav spesielt til materiell som transportskip, landgangsfartøyer, amfibiestridsvogner og annet. Større land har spesialtropper tilhørende marinen som er utdannet og utstyrt for amfibieoperasjoner, som US Marines i USA, Royal Marines i Storbritannia og Russlands marineinfanteri.

Store amfibieoperasjoner under andre verdenskrig var de alliertes i Nord-Afrika, Italia og landgangen i Normandie i juni 1944 (D-dagen), den største amfibieoperasjonen i verdenshistorien. I Stillehavet var det amfibieoperasjonene som ga hele krigen dens preg i landmilitær henseende. Under Koreakrigen ble større og mindre amfibieoperasjoner utført. Etter andre verdenskrig har amfibieoperasjoner vært tillagt stadig større betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg