Landstridskrefter, den del av en stats militære stridskrefter som er trent, øvd og utrustet for å kjempe på landjorda. De inngår i en stats landforsvar, og er oftest organisert i en hær (hærstyrker). Landforsvaret er en del av det samlede militære forsvaret.

Norge har landstridskrefter primært i Hæren, samt i Heimevernet (HV). Disse blir støttet av elementer fra de andre forsvarsgrenene. Tradisjonelt har Hæren produsert (utdannet og utrustet, trent, øvd og satt opp) de norske landstridskreftene; i dag skjer dette både i Hæren og HV. Hæren utvikler komplette samvirkesystemer og kapasiteter for alle typer operasjoner – hjemme og ute. HVs avdelinger er tilpasset oppgaver og operasjoner hjemme, men kan også unntaksvis brukes i internasjonale operasjoner.

Stridskrefter betegner normalt de militære avdelinger, de deler av et militært forsvar, som har strids- (kamp-) operasjoner som sin hovedfunksjon. Slike kapasiteter finnes tilsvarende i form av sjøstridskrefter og luftstridskrefter, så vel som spesialstyrker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.