Landstridskreftene er den del av en stats militære stridskrefter som er trent, øvd og utrustet for å kjempe på landjorda. De inngår i en stats landforsvar, og er oftest organisert i en hær. Innenfor landforsvaret og landstyrkene utgjør landstridskreftene primært de stridende deler av strukturen.

Norges landstridskrefter ble etter andre verdenskrig organisert med Hæren og det nye Heimevernet (HV). Disse blir støttet av elementer fra de andre forsvarsgrenene så vel som fellesavdelinger, og som i praksis – for spesifikke oppgaver og oppdrag – dermed kan inngå i landstridskreftene.

Tradisjonelt har Hæren produsert (utdannet og utrustet, trent, øvd og satt opp) de norske landstridskreftene; i dag skjer dette både i Hæren og HV. Hæren utvikler komplette samvirkesystemer og kapasiteter for alle typer operasjoner – hjemme og ute. HVs avdelinger er tilpasset oppgaver og operasjoner hjemme, men kan også unntaksvis brukes i internasjonale operasjoner.

Spesialstyrker kan også være trent spesielt for operasjoner i det landmilitære domenet, og vil i praksis utgjøre en del av landstridskreftene. I Norge gjelder dette Forsvarets spesialkommando (FSK), som er en operativ avdeling i Forsvarets spesialstyrker (FS). En avdeling som opererer mest på land, men som tilhører Sjøforsvaret og ikke regnes til landstridskreftene, er Kystjegerkommandoen (KJK).

Stridskrefter betegner normalt de militære avdelinger, de deler av et militært forsvar, som har strids- (kamp-) operasjoner som sin hovedfunksjon. Slike kapasiteter finnes tilsvarende i form av sjøstridskrefter og luftstridskrefter, så vel som spesialstyrker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg