Albert Luthuli

Faktaboks

Albert Luthuli

Albert John Mvumbi Luthuli

også skrevet Lutuli

Uttale
luþˈuli
Født
1898, Bulawayo, Rhodesia (nå Zimbabwe)
Død
21. juli 1967, Stanger, Natal, Sør-Afrika
Levetid - kommentar
nøyaktig fødselsdato ikke kjent
Albert Luthuli
Av /NTB Scanpix ※.
Albert Luthuli får fredsprisen
Albert Luthuli mottar Nobels fredspris fra Gunnar Jahn i universitets aula 10. desember 1961.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Albert Luthuli var en sørafrikansk politiker. Han er kjent for sin ikke-voldelige kamp mot apartheid-regimet, og fikk Nobels fredspris for 1960. Han var president for Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC) fra 1952 til 1960.

Luthuli fikk sin utdannelse og var senere lærer ved Adams College, nær Durban, til han i 1935 mottok valget som leder for zuluene i Groutville, Natal. I 1946 ble han medlem av Den afrikanske nasjonalkongressen, ANC, og ble i 1952 dens president. Samme år forsterket ANC sine aksjoner mot apartheidpolitikken, og regjeringen avsatte av den grunn Luthuli fra høvdingverdigheten.

I protest mot at 67 afrikanere ble skutt av politiet under en demonstrasjon i 1960, oppfordret Luthuli til generalstreik. Aksjonen førte til at regjeringen erklærte unntakstilstand, lot Luthuli arrestere og forbød frigjøringsbevegelsene, deriblant ANC.

Luthuli gjorde seg til talsmann for ikke-voldelige motstandsaksjoner og ble av mange afrikanere sterkt kritisert for å være overdrevent moderat; men hans ikke-volds-metode ble belønnet med Nobels fredspris for 1960. Til sin død ble han stengt ute fra politisk arbeid gjennom myndighetenes «bannlysning» og fikk forbud mot å reise utenfor hjemstedet.

Hans selvbiografi, Let My People Go, utkom i 1962 (norsk oversettelse samme år).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg