Faktaboks

Albert Luthuli

Albert John Mvumbi Luthuli

også skrevet Lutuli

Uttale
luþˈuli
Født
1898, Bulawayo, Rhodesia (nå Zimbabwe)
Død
21. juli 1967, KwaDukuza (tidligere Stanger), KwaZulu-Natal, Sør-Afrika
Levetid - kommentar
nøyaktig fødselsdato ikke kjent
Albert Luthuli
Albert Luthuli
Av /NTB Scanpix ※.
Albert Luthuli får fredsprisen
Albert Luthuli mottar Nobels fredspris fra Gunnar Jahn i universitetets aula 10. desember 1961
Av /NTB Scanpix.

Albert Luthuli var en sørafrikansk politiker. Han er kjent for sin ikke-voldelige kamp mot apartheid-regimet. I 1960 ble han tildelt Nobels fredspris, og mottok den i 1961. Han var president for Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC) fra 1952 og fram til sin død i 1967.

Bakgrunn

Albert Luthuli ble født av sørafrikanske foreldre i 1898 i Bulawayo i dagens Zimbabwe. Etter farens død dro familien i 1908 tilbake til Sør-Afrika og Groutville, et lite tettsted ved kysten i dagens KwaZulu-Natal provins, 70 kilometer nord for Durban. Groutville var et kristent misjonsreservat der den lokale zulu-befolkninga hadde et visst administrativt selvstyre under ledelse av en høvding. Luthulis slekt hadde lenge hatt sentrale posisjoner i dette distriktet.

Luthuli utdannet seg som lærer og hadde en rekke lærerstillinger i provinsen. I 1935 ble han valgt til høvding av Groutville-samfunnet og vendte året etter tilbake til stedet for å ta imot tittelen. Albert Luthuli var ikke direkte politisk aktiv, men hans rolle som høvding sammen med to studieturer til India og USA bidro til at han på midten av 1940-talet meldte seg inn i Den afrikanske nasjonalkongressen, ANC.

Politisk rolle

Luthuli ble leder av Natal-avdelingen av ANC i 1951. Han ledet ulydighetsaksjonene i provinsen. Disse aksjonen var igangsatt av en yngre generasjon av ANC-ledere med personer som Nelson Mandela i spissen. Det markerte en overgang fra en mer moderat linje i anti-apartheidkampen til bruk av mer radikale metoder, massemobilisering og ulydighetsaksjoner. Luthulis rolle i Natal-aksjonene bidro til at han ble valgt til nasjonal president i ANC året etter.

Myndighetene svarte på Luthulis nye politiske rolle med først å frata ham høvdingestillingen i Groutville. Deretter ga de ham i 1953 den første av flere «bannlysninger», som innebar at han ikke fikk bevege seg utenfor Groutville-distriktet eller delta på politiske møter og offentlige tilstelninger. I 1956 ble han sammen med 155 andre arrestert og tiltalt for høyforræderi. Han tilbrakte nærmere ett år i fengsel før tiltalen ble frafalt.

I 1960 ble han ilagt en strammere bannlysning i henhold til loven om bekjempelse av kommunisme. Han ble nok en gang forvist til Groutville og fikk forbud mot å delta i politisk aktivitet. Han fikk også forbud mot å motta besøk og til å delta i kirkemøter og religiøse seremonier. ANC som organisasjon ble forbudt, og mange i den øvrige ledelsen i ANC ble også etter hvert arrestert og dømt til livsvarig fengsel.

Nobels fredspris

Luthuli ble i 1960 tildelt Nobels fredspris for sin rolle i de ikke-voldelige ulydighetsaksjonene i kampen mot raseskille og apartheid. Først året etter fikk han en midlertidig dispensasjon fra bannlysningen for å kunne reise til Oslo for å motta prisen.

Luthuli døde i 1967 etter å ha blitt påkjørt av et tog. Han var ved sin død fortsatt bannlyst og forvist til Groutville.

Hans selvbiografi, Let My People Go, utkom i 1962 (norsk oversettelse samme år).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg