Faktaboks

Også kjent som

Yukon-territoriet

Yukon Territory

Uttale

j'u:kən

Yukon

Yukon-elva ved Dawson, Yukon-territoriet, Canada.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Yukon er et tynt befolket territorium lengst nordvest i Canada. Det består av et subarktisk platå, fjell og en arktisk kystslette i nord.

Yukon grenser til Alaska (USA) i vest og nordvest, Beauforthavet i nord, Northwest Territories i øst og provinsen British Columbia i sør. Arealet er på 482 443 kvadratkilometer med 37 693 innbyggere (2017). Hovedstad er Whitehorse.

NavnetYukon er etter Yukon-elva, som på det amerikanske urfolksspråket gwich'in heter 'Yu-kun-ah':, som betyr 'stor elv'.

Geografi og miljø

Mount Logan

Mount Logan, Canadas høyeste fjell, ligger i Yukon-territoriet.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Klondike
Elva Klondike renner gjennom Yukon-territoriet.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Yukon-territoriet har form som en tilnærmet rett trekant. Et stort og høyt sentralplatå er brutt opp av fjell og dype daler. Det dreneres av elvesystemet Yukon som renner mot nordvest og videre inn i Alaska. Saint Elias og Coast Mountains i sørvest, som utgjør deler av Rocky Mountains, har de høyeste fjelltoppene i Nord-Amerika. Høyest rager Mount Logan, 5959 meter over havet, nær grensen til Alaska i sørvest.

Territoriet har mye uberørt villmark. De nordlige delene er en flat og dårlig drenert tundra med permafrost. Jordsmonnet er dårlig. Bortsett fra den arktiske kystsletta og høye fjell ligger mesteparten av Yukon under tregrensen. Vegetasjonen i Yukon er fattig bortsett fra barskog i enkelte av de sørlige delene. Atskillig skog er fjernet av hogst og skogbranner, og gruvedrift har skapt arr i landskap nær Dawson og Whitehorse. Det er mange innsjøer. Mer enn 65 prosent av territoriet dreneres av Yukon-elva.

Klimaet er kontinentalt. Fjellene stenger for direkte modererende kontakt med Stillehavet. Temperaturer varierer mye fra over 32 °C om sommeren til – 51 °C om vinteren. Nedbøren er sparsom, bare gjennomsnittlig 140 millimeter i året i Whitehorse.

Det er 3 nasjonalparker; størst er Kluane National Park and Reserve i sørvest. Ved Yukon-elva finnes flere av Nord-Amerikas største bestander av grizzlybjørn og tynnhornsau, og store bestander av karibu (rein), elk (wapiti) og fjellsau.

Folk og samfunn

Det er store ubebodde og tynt befolkede områder i territoriet. 74 prosent av befolkningen i Yukon er av europeisk opprinnelse, de fleste fra Storbritannia, Irland og Tyskland. 24 prosent har urfolksopprinnelse. De fleste immigranter er født i Storbritannia, Filippinene og USA (2011). 63,5 prosent av immigrantene mellom 2006 og 2011 var født i Asia.

Omkring 70 prosent av befolkningen bor i den eneste byen Whitehorse (2016).

85 prosent snakker engelsk og 4 prosent fransk (2011). Andre språk er amerikanske urfolksspråk, tysk, spansk og tagalog.

49,9 prosent av innbyggerne er uten religiøs tilhørighet, mens 46,2 prosent er kristne. Av disse er 39,6 prosent katolikker, 17,8 prosent sogner til Canadas anglikanske kirke og 9,6 prosent tilhører United Church of Canada (2011).

Næringsliv og økonomi

Jordbruk er marginalt blant annet på grunn av dårlig jordsmonn, topografi og klimabegrensninger. Det fiskes laks, ørret og sik til lokalt forbruk. Det drives en del jakt og fangst (pels). Skogsdrift i sør har begrenset betydning.

Gruvedrift på blant annet bly, sink, gull, sølv, asbest og kobber er de viktigste industriene. Det produseres blant annet møbler, klær, håndverksprodukter og elektrisitet fra vannkraftverk.

De fleste er sysselsatt i offentlige tjenestesektor (omkring 5000 av 12 500 yrkesaktive).

Turisme (blant annet naturopplevelser, jakt, fiske, skisport, vannsport på elver og innsjøer og fjellklatring) spiller en viktig rolle.

Historie

Gullrush i Klondike på slutten av 1800-tallet.
National Park Service.

De første urfolkene innvandret fra vest og nord, noe blant annet minst 12 000 år gamle arkeologiske funn i Old Crow nord i territoriet viser. Russiske oppdagere kom i 1740-årene og britiske oppdagere på 1770-tallet. De innførte sykdommer som kopper som reduserte antallet innfødte.

To oppdagere for Hudson's Bay Company, John Bell og Robert Campbell, fulgte elveløp i Yukon omkring 1840. Kompaniet bygde handelsposter i sør, men fiendtlige urfolk førte til at disse måtte oppgis.

I 1870-årene ble det funnet gull i tilløp til Yukon-elva. Bare små mengder var tatt ut før det ble gjort store funn i Bonanza Creek, et tilløp til Klondike, i 1896. Oppdagelsen førte til et gullrush i 1898, da Dawson vokste til en by med omkring 25 000 innbyggere og reisen dit ble gjort lettere med anlegget av en 177 kilometer lang jernbanelinje. Samme år ble Yukon utskilt fra Northwest Territories og organisert som et eget territorium. Klondike-boomen varte bare noen år og innbyggertallet i Yukon sank deretter betydelig. Det ble ikke gjort nye gullfunn, men fra 1913 til 1930-årene ble det utvunnet andre metaller.

Byggingen av Alaska Highway under andre verdenskrig førte sammen med bedre kommunikasjoner til en ny oppgangstid for Yukon, blant annet med økning av offentlige tjenester og turistbesøk. Mye av aktiviteten var sentrert omkring Whitehorse, som ble ny hovedstad i territoriet etter Dawson i 1953.

Politiske partier ble organisert, og partiet Progressive Conservatives dannet Yukons første regjering i 1979. Territoriets kontroll over land- og vannressursene ble utvidet med Yucon Act i 2003, og Yukons regjering har omtrent samme makt som provinsregjeringene. Å gjøre Yukon til Canadas 11. provins har vært drøftet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg