Northwest Territories

Northwest Territories. Landskap nær Great Slave Lake. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Northwest Territories er et territorium i Canada nord for 60° nordlig bredde. Det er det nest største og mest folkerike av de tre territoriene i Canada.

Faktaboks

Uttale
nå:þwˈest tˈeritəriz
Også kjent som

Nordvestterritoriene

Northwest Territories grenser til to andre territorier, Yukon Territory i vest og Nunavut i nordøst og øst, og til provinsene British Columbia, Alberta og Saskatchewan i sør.

Arealet er på 1 346 108 kvadratkilometer med 44 263 innbyggere (2017). Hovedstad er Yellowknife.

Navnet Northwest Territorieser beskrivende. På inuktitut heter det 'Nunatsiaq', 'vakkert land'. Northwest Territories forkortes NT eller NWT.

Geografi og miljø

Northwest Territories kan inndeles i tre regioner: et arktisk arkipel i nord, et arktisk fastland sør for dette og nordøst for tregrensen, og Mackenzie Valley-området i vest.

Størsteparten av arealet er et arktisk sletteland. Mackenzie River, som med 4241 kilometer er Canadas lengste og Nord-Amerikas nest lengste elv og renner ut i Polhavet, drenerer mesteparten av arealet. De to store innsjøene Great Bear Lake, som er Canadas største innsjø, og Great Slave Lake, som med en dybde på 614 meter er Canadas dypeste innsjø, er tilknyttet elvesystemet.

Den sørlige delen ligger i det subarktiske barskogområdet og har et kaldt og kontinentalt klima. Med bare 70 frostfrie dager i året er vekstsesongen kort, men nok til at gress og urter vokser, og at en del røtter og korn kan dyrkes. En rekke pattedyr, deriblant elg, ulv og bjørn, er hjemmehørende her.

Mackenzie River er på grunn av isdekke seilbar bare fire måneder i året. Langs grensen mot Yukon finnes Mackenzie Mountains med Mount Nirvana nær grensen til Yukon Territory som det høyeste punkt, 2773 meter over havet.

Til territoriet hører de vestligste delene av Canadas arktiske øyer. Øyene og den nordlige delen av fastlandet består for det meste av arktisk tundra med sparsom vegetasjon. Isdekket forsvinner aldri og ligger i omgivende havområder en stor del av året.

Det er fem nasjonalparker. En del av Wood Buffalo National Park ligger i Alberta og har verdens største bestand av skogbison. Den er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. To andre nasjonalparker er Aulavik National Park og Tuktut Nogait National Park. I tillegg kommer Nááts'ihch'oh National Park Reserve og Nahanni National Park Reserve. Sistnevnte i sørvest har dype elvedaler og kalksteinsklipper, og er også oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Klimaet i Northwest Territories varierer betydelig fra sør, som har et subarktisk klima, til nordkysten og øyene som har polarklima. Somrene i nord er korte og kjølige og vintrene lange og kalde. I nord er det ofte kaldere enn – 50 °C om vinteren. Sommertemperaturene kan nå i ekstreme tilfeller nå 30 °C i nord og 36 °C i sør. Klimaet er relativt tørt på grunn av fjellene i vest.

Omtrent halvparten av territoriet er over tregrensen. Øyene i nord og mesteparten av de østlige delene av territoriet har få trær.

Folk og samfunn

Northwest Territories er tynt befolket. Urbefolkningen omfatter 53,5 prosent av befolkningen. Ikke-arktiske urfolk ('indianere') utgjør 36,5 prosent, inuiter 11,1 prosent og métiser 6,9 prosent. 17,2 prosent har engelsk, 14,7 prosent kanadisk, 14,3 prosent skotsk, 11,8 prosent irsk, 10,5 prosent fransk og 8,5 prosent tysk opprinnelse (2006).

Nesten hele befolkningen er bosatt i den sørvestlige delen, langs Mackenzie River. Tundraområdene har en svært liten befolkning, særlig i innlandet. De fleste er bosatt langs kysten i nord og på øyene. Eneste by er Yellowknife. Hay River og Inuvik er de største tettstedene.

54 prosent av befolkningen i Northwest Territories og Nunavut regnes som urban (2011).

Det tales 11 offisielle språk i Northwest Territories. Som førstespråk har 77,5 prosent engelsk, 4,8 prosent dogrib, 3,2 prosent south slavey og 2,4 prosent fransk (2006).

46,7 prosent av befolkningen er romersk-katolikker. 14,9 prosent sogner til The Anglican Church of Canada og 6,0 til The United Church of Canada. 17,4 prosent er uten religion. (2001)

Næringsliv og økonomi

Jordbruk har liten betydning blant annet på grunn av sommertørke, små markeder og begrenset godt jordsmonn. Det er noe reinhold i sørvest. I små samfunn lever mange av jakt og fangst (pels, kjøtt) og det drives kommersielt fiske (blant annet på sik og ørret) og noe skogbruk.

Utvinning av petroleum, naturgass og mineraler, som gull og diamanter, er viktigste næringsveier. Petroleum utvinnes i nordvest, blant annet ved Norman Wells, og fraktes i rørledninger til Alberta. Utvinning av naturgass begynte ved Fort Liard i 2000. Oppdagelsen av store diamantforekomster i Lac de Gras-området i 1991 betydde starten på økonomisk vekst for territoriet. Etableringen av gruvene Ekati, Diavik og Snap Lake har gjort Canada til verdens tredje største diamantprodusent.

Omkring 40 prosent av de yrkesaktive er sysselsatt i tjenesteytende næringer (2006). Mulighetene for villmarksliv, jakt og fiske har i senere år bidratt til at turisme har fått en viss betydning.

Historie

Før europeere kom var området befolket av små grupper av urfolk, blant annet inuiter og dene. Deres tradisjonelle livsstiler ble påvirket av europeiske nybyggere og handelsfolk, men urfolkene forsvant aldri fra territoriet.

Betegnelsen Northwest Territories ble tildelt Hudson's Bay Companys område da dette i 1870 ble innlemmet i Canada. Manitoba ble utskilt samme år, Saskatchewan og Alberta i 1905 og Quebec fikk sist et tilskudd av areal fra Northwest Territories i 1912. I 1999 ble Northwest Territories delt i to da Nunavut ble utskilt som et eget territorium i nordøst og øst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon-Arne S Johnsen

hvordan fungerte det politiske styresettet i de amerikanske terretoriene? kan noen svare på dette?mvh.uvitende.

svarte Tidligere redaksjon for geografi

Hei!Se f.eks. USA - historie, avsnittet som heter "Kolonitid til uavhengighetskamp." Håper den er til hjelp. Vennlig hilsen Kirsten Halvorsen/geo.red.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg