Wøyen gård, herregård i Bærum i Akershus ved elva Lomma, 450 mål dyrket mark, moderne fjøs, Gupumarka med 6000 mål utmark.

Hurumgården med sidebygningen "Libanon" er fra slutten av 1700-tallet og brukes i dag av Bærum Arbeidssenter. Vinkelgården er fra slutten av 1700-tallet og brukes i dag til selskapslokale, møter og kurs. Vinkelgården har saler med krystallysekroner, stor takhøyde, stilmøbler og uteområde.Ved tunet ligger Vøyendammen og Wøyen mølle, som var i drift på 1800-tallet og frem til midten av 1960-tallet. I dag huser bygningen klubblokalene til Vestre Bærum Sportsfiskere.

Wøyen gård ved Lomma på Vøyenenga har røtter tilbake til jernalderen. Det er gjort arkeologiske funn av stolpehus fra eldre jernalder. Opp gjennom tidene har det vært både storgård og guttehjem på stedet. Dagens gårdsområde omfattet tidligere også Økri gård og Gommerud gård. I tillegg til å fungere som en normal bondegård, har det vært mange aktiviteter knyttet til Vøien.

I 1603-04 ble det funnet jernmalm i "Vestre Bergum" ved Kirkerudåsen og Eineåsen som så meget lovende ut. Christian 4 sluttet kontrakt i 1610 på åremål med Paul Smelter, kongens bergverksmann, som på egen bekostning skulle bygge smeltehytte. Den første hytta i forbindelse med det vi senere kjenner som Bærums Verk ble bygget på Wøyen gård, hvor 33 mann var i virksomhet. Noen år senere ble det også bygget smeltehytte ved Gommerud gård.

I 1758 mottok major Jakob Krefting "...allernaadigst privilegium paa at drive teglverk, og ingen maa i løpet av 4 aar anlægge teglverk i 1 1/2 mils avstand..".

I 1770 var det blant annet nedtegnet følgende på auktionsskjøte "...teglbrænderi med tilhørende teglmølle og brændehuser, sagbruk til bygdeskur, stampemølle, kværnebruk, laks og ørretfiske..". Etter sigende skal området også ha hatt eget klekkeri for laks og ørret.

Gårdens originale navn skal etter sigende være Vodin, som betyr "gården ved vadestedet". Opp gjennom tidene har gården også gått under navn som Veudine (nedtegnet 1348), Vadin (1398), Wodine (1405) og Vøien (1666). Navnet Wøien har eksistert siden 1700-tallet (1723), men skrives i dag Wøyen. Ifølge "Bærum - En bygds histore" anno 1920, uttalte gamle bygdefolk stedsnavnet den gang som "Vui". Navnet er i dag brukt i delområdet Vøyenenga.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

13. november 2011 skrev Anne Berit Lunde

Wøyen gård rommet også i mange år Asker og Bærum krisesenter fra 1983 til 2006. Til tross for at huset var gammelt og for beboere innebar deling av både rom og bad, var området og bygningen en trygg havn i ett idyllisk og vakkert område. Stedet var dypt savnet av både beboere og ansatte etter flyttingen.

13. november 2011 svarte Svein Askheim

Bygningene og området som helhet er idyllisk. Gården har vært brukt til mange ulike formål etter at Bærum kommune overtok. Julemarkedet hvert år er vel verd et besøk.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.