Vennegruppen for Syria er en sammenslutning av land og organisasjoner som i 2012 gikk sammen for å støtte opposisjonen under krigen i Syria.

Faktaboks

Også kjent som

Friends of Syria Group

Bakgrunn

Vennegruppen ble startet som et politisk-diplomatisk initiativ som søkte å samordne støtten til den syriske opposisjonen gjennom Syrian National Council, som også deltok i gruppen. Det opprinnelige initiativ ble tatt av Frankrikes daværende president Nicolas Sarkozy. Gruppens konstituerende møtet ble holdt i Tunisia 24. februar 2012; fulgt opp av møter i Istanbul, Paris og Marrakesh. I 2013 ble toppmøter holdt i Roma, Amman og Doha.

Under møtet i Doha i juni 2013 besluttet Vennegruppen å gi militær bistand til de syriske opprørerne, samtidig som den fordømte intervensjonen fra den libanesiske militsen Hizbollah samt soldater fra Irak og Iran som også har engasjert seg på den syriske regjeringens side. Spørsmålet om militær støtte til opposisjonen hadde lenge vært et stridstema, og gruppen overlot til hvert enkelt land å yte sin bistand. I etterkant av møtet bekjentgjorde Free Syrian Army (FSA) at den hadde mottatt nye våpen. Flere land hadde da allerede bidratt med våpen og opplæring.

Deltakelse

Rollen til Vennegruppen har blitt mindre tydelig etter hvert som krigen utviklet seg, og opposisjonen mot det syriske regimet i liten grad lykkes i å samle seg.

Mer enn 120 land, også Norge, har deltatt i konsultasjoner innenfor gruppen, som har en kjerne på elleve land: De forente arabiske emirater, Egypt, Frankrike, Italia, Jordan, Qatar, Saudi-Arabia, Storbritannia, Tyrkia, Tyskland og USA. Også noen flernasjonale organisasjoner har deltatt i gruppen, blant andre Afrikanske union, Arabiske liga, Golfrådet og FN.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg