Syrian National Council (SNC); syrisk politisk opposisjonskoalisjon, en sammenslutning av grupper som støttet opprøret i Syria i 2011, rettet mot Baath-regimet og president Bashar al-Assad, og deretter engasjerte seg politisk under krigen i Syria.

Faktaboks

Også kjent som

arabisk al-Majlis al-Watani al-Souri

Som en overbygning for det syriske opprøret utad, så SNC for seg å spille en tilsvarende rolle som Det nasjonale overgangsrådet (National Transitional Council, NTC) i Libya. Dette lyktes i å representere det libyske opprøret i internasjonale fora og, mye takket være bilaterale forbindelser, å danne en overgangsregjering etter regimeskiftet. SNC klare bare i noen grad å fylle en tilsvarende rolle, men ble tidlig anerkjent av et stort antall land som paraplyorganisasjonen for den syriske opposisjonen. I mars 2013 fikk SNC plassen som Syrias representant i Den arabiske liga.

I november 2012 gikk Det syriske nasjonalrådet, etter påtrykk fra utenlandske støttespillere, inn i Nasjonalkoalisjonen av syriske opposisjons- og revolusjonskrefter (Syrian National Coalition for Opposition and Revolutionary Forces, SNCORF), og mistet derved mye av sin innflytelse. SNC trakk seg ut av Nasjonalkoalisjonen i 2014.

Historikk

Det syriske nasjonalrådet ble etablert i Istanbul, Tyrkia, 2. oktober 2011 i et forsøk på å skape en samlet representasjon, særlig overfor det internasjonale samfunn, for å samle støtte til opprøret. Rådet ble satt sammen av medlemmer fra flere opposisjonsgrupper; de fleste i eksil. Dets politiske plattform, presentert høsten 2011, var til da det fremste forsøk på å samle den fragmenterte syriske opposisjonen.

Etter først å ha fått en rolle som talerør for det syriske opprøret, ble SNCs rolle svekket gjennom 2012, dels som følge av indre stridigheter, dels fordi andre talerør for opposisjonen gjorde seg gjeldende – med til dels avvikende syn. Det ble derved klart at SNC bare i begrenset utstrekning kunne påberope seg å representere regimemotstanderne.

Den syriske opposisjonen avholdt i november 2012 et møte i Doha, Qatar, med press fra blant andre USA om å skape en mer forent front mellom opposisjonelle krefter i og utenfor Syria. SNC avviste først et nytt samlende lederskap, men bøyde seg for det internasjonale presset og gikk inn i den nye nasjonalkoalisjonen (SNCORF). SNC trakk seg i januar 2014 ut av den i protest mot Geneve-konferansen om Syria.

Politikk

Det syriske nasjonalrådet framholdt sin oppgave som å støtte det syriske folks revolusjon for frihet og demokrati, og å arbeide for et demokratisk, pluralistisk og sivilt samfunn. Dette forutsatte et regimeskifte, og at president Bashar al-Assad måtte gå av. Rådet så derimot i utgangspunktet for seg å kunne forhandle med medlemmer av Baath-regimet.

Nasjonalrådet stilte seg i utgangspunktet avvisende til utenlandsk militær intervensjon i konflikten i Syria, men oppfordret til slik inngripen i mars 2012, da det anmodet om at det ble opprettet en flyforbudssone for å beskytte sivile – som tilfellet hadde vært over Libya, samt en buffersone ved grensen til Tyrkia. SNC inngikk tidlig et samarbeid med Free Syrian Army (FSA), som forsøkte å samle den militære motstanden mot regimet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg