Det syriske nasjonalrådet

Artikkelstart

Syrian National Council (SNC); syrisk politisk opposisjonskoalisjon, en sammenslutning av grupper som støttet opprøret i Syria i 2011, rettet mot Baath-regimet og president Bashar al-Assad, og deretter engasjerte seg politisk under krigen i Syria.

Faktaboks

Også kjent som

arabisk al-Majlis al-Watani al-Souri

Som en overbygning for det syriske opprøret utad, så SNC for seg å spille en tilsvarende rolle som Det nasjonale overgangsrådet (National Transitional Council, NTC) i Libya. Dette lyktes i å representere det libyske opprøret i internasjonale fora og, mye takket være bilaterale forbindelser, å danne en overgangsregjering etter regimeskiftet. SNC klare bare i noen grad å fylle en tilsvarende rolle, men ble tidlig anerkjent av et stort antall land som paraplyorganisasjonen for den syriske opposisjonen. I mars 2013 fikk SNC plassen som Syrias representant i Den arabiske liga.

I november 2012 gikk Det syriske nasjonalrådet, etter påtrykk fra utenlandske støttespillere, inn i Nasjonalkoalisjonen av syriske opposisjons- og revolusjonskrefter (Syrian National Coalition for Opposition and Revolutionary Forces, SNCORF), og mistet derved mye av sin innflytelse. SNC trakk seg ut av Nasjonalkoalisjonen i 2014.

Historikk

Det syriske nasjonalrådet ble etablert i Istanbul, Tyrkia, 2. oktober 2011 i et forsøk på å skape en samlet representasjon, særlig overfor det internasjonale samfunn, for å samle støtte til opprøret. Rådet ble satt sammen av medlemmer fra flere opposisjonsgrupper; de fleste i eksil. Dets politiske plattform, presentert høsten 2011, var til da det fremste forsøk på å samle den fragmenterte syriske opposisjonen.

Etter først å ha fått en rolle som talerør for det syriske opprøret, ble SNCs rolle svekket gjennom 2012, dels som følge av indre stridigheter, dels fordi andre talerør for opposisjonen gjorde seg gjeldende – med til dels avvikende syn. Det ble derved klart at SNC bare i begrenset utstrekning kunne påberope seg å representere regimemotstanderne.

Den syriske opposisjonen avholdt i november 2012 et møte i Doha, Qatar, med press fra blant andre USA om å skape en mer forent front mellom opposisjonelle krefter i og utenfor Syria. SNC avviste først et nytt samlende lederskap, men bøyde seg for det internasjonale presset og gikk inn i den nye nasjonalkoalisjonen (SNCORF). SNC trakk seg i januar 2014 ut av den i protest mot Geneve-konferansen om Syria.

Politikk

Det syriske nasjonalrådet framholdt sin oppgave som å støtte det syriske folks revolusjon for frihet og demokrati, og å arbeide for et demokratisk, pluralistisk og sivilt samfunn. Dette forutsatte et regimeskifte, og at president Bashar al-Assad måtte gå av. Rådet så derimot i utgangspunktet for seg å kunne forhandle med medlemmer av Baath-regimet.

Nasjonalrådet stilte seg i utgangspunktet avvisende til utenlandsk militær intervensjon i konflikten i Syria, men oppfordret til slik inngripen i mars 2012, da det anmodet om at det ble opprettet en flyforbudssone for å beskytte sivile – som tilfellet hadde vært over Libya, samt en buffersone ved grensen til Tyrkia. SNC inngikk tidlig et samarbeid med Free Syrian Army (FSA), som forsøkte å samle den militære motstanden mot regimet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg