Nicolas Sarkozy, fransk konservativ politiker. Sarkozy var Frankrikes president fra 2007 til 2012. Han stilte til gjenvalg, men tapte i andre runde av presidentvalget i mai 2012 mot François Hollande fra sosialistpartiet.

Nicolas Sarkozy er leder for høyrepartiet Les Républicains (tidligere Union pour un Mouvement Populaire).

Sarkozy var medlem av det franske parlamentet i perioden 1988 til 1993 og fra 1995. Han hadde ulike ministerposter fra 1993 til 1995. Fra 2002 til 2004 var han innenriksminister, i 2004 var han finans- og økonomiminister; og i perioden 2005–07 var han igjen innenriksminister.

Fra 2004 var Sarkozy partileder for den nye (fra 2002) konservative partialliansen i Frankrike, Union pour un Mouvement Populaire (UMP). Sarkozy var rival til president Jacques Chirac, og presidenten måtte motvillig godta at Sarkozy ble partileder og dermed presidentkandidat for de franske konservative.

I de voldsomme opptøyene i Frankrike høsten 2005 ble Sarkozy kritisert for sin arroganse, men fikk samtidig vist sin handlekraft. Som presidentkandidat i 2007 stod han som talsmann for en «lov og orden»-politikk og vant en klar seier over sin sosialistiske motkandidat Ségolène Royal.

Sarkozy overtok som fransk president i mai 2007. Han ble oppfattet som en mer moderne høyrepolitiker enn forgjengeren, han var noe mer reservert til integreringen i EU (blant annet skeptisk til tyrkisk medlemskap) og en nærmere venn av USA.

Han drev også et intenst diplomati og forsøkte å gjenvinne en lederrolle for Frankrike i internasjonal politikk. Under Sarkozy var Frankrike det første landet til å sende jagerfly mot Muammar al-Gaddafis styrker i Libya i mars 2011.

Sarkozy førte en politikk som på mange områder førte til store protester, deriblant en streng innvandringspolitikk. Han skapte blant annet storm langt utenfor Frankrikes grenser mot behandlingen av rom, etter masseutvisning av rom fra Frankrike.

Ved presidentvalget i Frankrike i 2012 stilte han igjen til gjenvalg, men tapte. Sarkozy fikk 27,18 prosent av stemmene i første runde av presidentvalget 22. april. I andre runde 6. mai fikk han 48,37 prosent av stemmene, mens motkandidaten François Hollande fra sosialistpartiet fikk 51,63 prosent av stemmene.

I november 2012 overtok Jean-François Copé som leder av UMP etter Sarkozy. To år senere, i november 2014, gjorde imidlertid Sarkozy comeback som leder for partiet. Han ble valgt med 64,5 prosent av stemmene, mot 29 prosent for rivalen Bruno Le Maire, noe som anses som første steg mot å bli partiets kandidat under presidentvalget i 2017.

Høyresiden i Frankrike gikk seirende ut av departementsvalget i mars 2015. Dette var en svært viktig seier for Sarkozy i forkant av presidentvalget.

Sarkozy er sønn av en ungarsk innvandrer og jobbet som advokat i Paris fra 1981.

Han har to sønner fra sitt første ekteskap med Marie-Dominique Culioli, en sønn fra sitt andre ekteskap med Cécilia Ciganer-Albéniz og en datter fra sitt nåværende ekteskap med Carla Bruni.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.