Petroleum Geo-Services

Petroleum Geo-Services ASA er et norsk oljeservicekonsern som leverer tjenester innen geofysikk og produksjon.

Faktaboks

også kjent som:
PGS

Selskapet ble grunnlagt i 1991 og har sin administrasjon på Lysaker i Bærum. Den geofysiske virksomheten var den opprinnelige og utgjør seismisk datainnsamling, til havs eller på land, for å finne olje og gass og bestemme reservoarstrukturene.

PGS har kontorer i 22 land, blant annet regionale kontorer i Houston, London og Singapore, og opererer seismikkskip over hele verden. I 2004 hadde selskapet en omsetning på nesten 8 milliarder kr med rundt 3000 ansatte. De største eiere var samme år amerikanske Citibank (22 prosent) og Jens Ulltveit-Moe gjennom selskapet Umoe (cirka 5 prosent). I 2016 var antallet ansatte redusert til 1800 og det ble foretatt en planlagt nedbemanning og reduksjon i antall skip. I årsmeldingen for 2018 var 40 prosent av aksjene norsk eiet, 25 prosent av eiere i USA og 17 prosent av eiere i Storbritannia. I 2019 var omsetningen pr kvartal på rundt 234 millioner dollar eller 2,192 milliarder norske kroner.

Produksjons- og lagringsskip

I 1997 startet selskapet produksjonsvirksomheten, utleie og drift av produksjons- og lagringsskip (FPSO). Året etter utvidet selskapet virksomheten gjennom overtakelse av Golar-Nor Offshore fra rederiet Anders Wilhelmsen & Co. (Awilco). I 2006 skilte selskapet ut det selvstendige selskapet Petrojarl som da besto av fire FPSO skip i Nordsjøen.

Restrukturering og gjeldsreduksjon

I 2002 mislyktes fusjonsplaner mellom PGS og det amerikanske seismikkselskapet Veritas DGC. Etter store tap søkte PGS i 2003 beskyttelse under kapittel 11 i den amerikanske konkursloven. Selskapet fikk redusert gjelden og ble restrukturert.

Olje- og gass på Vargfeltet

Datterselskapet Pertra drev 2001–2005 olje- og gassutvinning på Varg-feltet. I 2005 ble selskapet solgt til canadiske Talisman Energy som en del av restrukturering og refinansiering av selskapet

Nye skip og restrukturering

I 2009 fikk selskapet nye Ramford Sterling skip som var en ny avansert klasse med seismikk skip. Flere nye skip ble levert de neste årene fra Mitsubishi verftet i Japan. I 2013 ble det første av en serie skip i klassen Ramford Titan levert. Flere nye skip fulgte. I 2019 startet en prosess med restrukturering og refinansiering av selskapet.

Refinansiering i 2020

I januar 2020 foretok PGS en emisjon på 850 millioner kroner som ble betydelig overtegnet. Det betydde at aksjene ble fulltegnet uten noen form for rabatt. På Oslo Børs var det svært uvanlig at et selskap klarte å foreta en så stor emisjon uten rabatt. Selskapet styrket økonomien betydelig og fremsto svært robust med denne emisjonen. Aksjene steg med over 20 prosent og klarte seg dermed uten dyre obligasjonslån. Totalt var refinansieringen på 7,1 milliarder norske kroner.

I august 2020 meldte media at konkurenten TGS hadde lagt inn et bud på å kjøpe selskapets seismikkbibliotek. Finans analytikere uttalte at de så positivt på konsolideringen. TGS ønsket med budet et samarbeid om fremtidige proisjekter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Svein Askheim

Hei! Jeg ser at du bare kort nevner.seismisk datainnsamling, som alltid har vært hovedvirksomheten til PGS. Ramform Banff-flåten er den mest effektive og moderne i verden. mvh Svein

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg