Ulla-Lena Lundberg, finlandssvensk forfatter, født i Åland. Kjent for historiske romaner, dokumentarbøker og for personlige reiseskildringer fra flere deler av verden.

Hun debuterte med en diktsamling i 1962, og har bl.a. skrevet prosabøkene Strövtog (1966) og En berättelse om gränser (1968). Dokumentarboka Kökar (1976) skildrer hjembygda. Antropologistudier i Sørøst-Afrika resulterte i novellesamlingen Tre afrikanska berättelser (1977), fagboka Öar i Afrikas inre (1981) og romanene Sand (1986) og Regn (1997)

I romanene Kungens Anna (1982) og Ingens Anna (1984) skildrer hun en ung kvinnes utvikling fra oppvekst på Kökar til studier i Stockholm. Fra 1989 til 1995 skrev hun en stor trilogi (Leo, Stora världen, Allt man kan önska sig) om hvordan sjøfarten gjennom ulike former og tidsfaser har preget det ålandske samfunnet, en på flere måter tidstypisk studie av sosiale nettverk i oppløsning. Romanen Maripansoldaten  (2001) er bl.a. en skildring av Finlands historie og en slekts historie under Vinterkrigen og fortsettelseskrigen. 

Nominert til Nordisk råds litteraturpris fem ganger. Vant Finlandiaprisen 2012 med Is, som også henter sin handling fra Åland og øysamfunnets mentalitet, og som er den første  som er oversatt til norsk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.