Ulla-Lena Lundberg

Faktaboks

Ulla-Lena Lundberg
født:
14. juli 1947, Kökar, Åland

Ulla-Lena Lundberg er en finlandssvensk forfatter, født i Åland. Hun er kjent for historiske romaner, dokumentarbøker og for personlige reiseskildringer fra flere deler av verden.

Hun debuterte svært ung med en diktsamling i 1962, og har blant annet skrevet prosabøkene Strövtog (1966) og En berättelse om gränser (1968). Dokumentarboka Kökar (1976) skildrer hjembygda. Antropologistudier i Sørøst-Afrika resulterte i novellesamlingen Tre afrikanska berättelser (1977), fagboka Öar i Afrikas inre (1981) og romanene Sand (1986) og Regn (1997)

I romanene Kungens Anna (1982) og Ingens Anna (1984) skildrer hun en ung kvinnes utvikling fra oppvekst på Kökar til studier i Stockholm. Fra 1989 til 1995 skrev hun en stor trilogi (Leo, Stora världen, Allt man kan önska sig) om hvordan sjøfarten gjennom ulike former og tidsfaser har preget det ålandske samfunnet, en på flere måter tidstypisk studie av sosiale nettverk i oppløsning. Romanen Maripansoldaten (2001) er blant annet en skildring av Finlands historie og en slekts historie under Vinterkrigen og fortsettelseskrigen.

Hun har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris fem ganger. I 2012 vant hun Finlandiaprisen med Is, som også henter sin handling fra Åland og øysamfunnets mentalitet, og som er den første som er oversatt til norsk.

Sammen med Anni Blomqvist og Sally Salminen er hun den store skildreren av Ålands landskap og historie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg