Fuglekikker ved innsjø. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

fuglekikking

Utstyr til fuglekikking: Kikkert og fuglebok.

Kikkert
Shutterstock.

Artikkelstart

Fuglekikking er å observere fuglerfritiden. Dette er en ganske utbredt hobby, og kan også være bidrag til såkalt folkeforskning (citizen science) hvis observasjonene registreres og gjøres tilgjengelige for fagfolk.

Faktaboks

Også kjent som

fugletitting, engelsk: birdwatching, birding

Personer som driver med fuglekikking kalles fuglekikkere og iblant også hobbyornitologer. Kikkert er det mest grunnleggende utstyret for fuglekikking. For å se over lengre avstander, for eksempel sjøfugl over åpent hav, brukes teleskop.

Former for fuglekikking

Fugleturisme: Ivrige fuglekikkere og mer tilfeldige besøkende ser på tranene som samler seg ved Hornborgasjön i Sverige i mars 2016.

Hornborgasjön
Av /Shutterstock.
Fuglekikking ut av vinduet: En flaggspett besøker fôringsplassen.
Flaggspett
Av /Shutterstock.

Fuglekikking er en allsidig aktivitet som kan arte seg på mange forskjellige måter. For noen dyrkes fugleinteressen i hverdagen ved å se fugler hjemme eller der man uansett ferdes. Mange fôrer for eksempel fuglene i egen hage, eller henger opp fuglekasser der noen fuglearter gjerne hekker. Det kan gi gode betingelser for fuglekikking ut av vinduet.

For andre er fuglekikking en aktivitet man legger store ressurser i, for eksempel ved lange reiser for å se bestemte fuglarter, eller kostbart utstyr som avanserte kikkerter, teleskoper og kameraer. For noen fuglekikkere er fotografering en viktig del av hobbyen. Organiserte turer for å se fugler tilbys både av foreninger og av kommersielle reiselivsaktører.

Såkalte kryssere eller artskryssere er fuglekikkere som er opptatt av konkurranseelementet i å se flest mulig arter. Ordet viser til det å sette kryss ved arter man har sett på en liste eller i en fuglebok. Andre med sterk interesse for fuglekikking er tvert imot opptatt av å følge noen utvalgte arter, eller fuglelivet i et begrenset område, kanskje som ledd i organiserte kartleggingsprosjekter eller for å få gode observasjoner av artenes atferd. Frivillige fugleinteresserte bidrar til driften av fuglestasjoner og til fuglemerking.

Organisasjoner

Norsk ornitologisk forening (NOF) organiserer mange av fuglekikkerne i Norge. Foreningen er norsk avdeling av den internasjonale sammenslutningen Birdlife International.

Rapportsystemet Artsobservasjoner drives av Artsdatabanken og brukes til å registrere observasjoner fra mange norske fuglekikkere.

Fuglekikkere i flokk. Deltakere på en organisert fugletur står oppstilt med teleskoper, kikkerter og kameraer.

Fuglekikkere
Av /Shutterstock.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg