Storbritannia og Nord-Irlands flagg og våpen

Storbritannia og Nord-Irlands flagg av The World Factbook 2013-14. Falt i det fri (Public domain)

Nasjonalflagget er siden 1801 unionsflagget, General Union, populært kalt Union Jack. Unionsflagget er en kombinasjon av Englands nasjonalflagg – St. Georgs røde kors på hvit bunn, Skottlands nasjonalflagg – St. Andreas' hvite diagonalkors på blå bunn, og Irlands nasjonalflagg – St. Patricks røde diagonalkors (andreaskors) på hvit bunn. Den uregelmessige plassering av det røde i St. Patricks kors på det hvite andreaskors i Skottlands flagg, er en heraldisk finesse for at det ikke skal kunne sies at Irlands kors er plassert over Skottlands, eller omvendt.

Parlamentet godkjente to-korsflagget da England og Skottland inngikk realunion i 1707. Da Irland ble en del av unionen i 1801, kom det irske flagget til.

Våpenet, som også er kongevåpen, ble utformet til dronning Victorias kroning 1837, og viser et firedelt skjold. I 1. felt Englands tre gylne leoparder på rød bunn; i 2. felt Skottlands røde løve på gyllen bunn i ramme dekorert med liljer; i 3. felt Irlands gylne harpe på blå bunn; 4. felt som 1. felt. Rundt skjoldet Hosebåndordenen med inskripsjonen Honi soit qui mal y pense, 'Skam få den som tenker ille om det'. Under skjoldet det kongelige valgspråk Dieu et mon droit, 'Gud og min rett'. Skjoldet har kronet hjelm med kronet løve som hjelmtegn; som skjoldholdere til venstre en stående, gyllen kronet løve, til høyre en steilende, hvit enhjørning.

Dette våpenet benyttes i England, Wales og Nord-Irland. I Skottland har riksvåpenet en annen utforming, med den skotske enhjørningen til venstre og den engelske løven til høyre. I det firedelte skjoldet, har Skottlands røde løve plass i 1. og 4. felt, og Englands gylne leoparder i 2. felt. Som i den engelske versjonen, er Irlands harpe i 3. felt.

På toppen en sittende rød løve med et det kongelige valgspråket In My Defens God Me Defend, 'Mitt forsvar er at Gud forsvarer meg', forkortet til In Defens. Nederst i våpenet er valgspråket Nemo me impune lacessit, 'Ingen sårer meg ustraffet'. Rundt skjoldet Tistelordenen. Utover disse skotske særegenhetene, har det britiske våpen som brukes i Skottland lik utforming som beskrevet ovenfor.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

5. januar 2013 skrev Aksel-Johan Hegrem

Anbefalt lenke

Informasjon om Storbritannias flagg (Flags of the World) http://www.fotw.net/flags/gb.html

"virker" ikke.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.