Storbritannia og Nord-Irlands flagg og våpen

Storbritannia og Nord-Irlands flagg av The World Factbook 2013-14. Falt i det fri (Public domain)

Nasjonalflagget er siden 1801 unionsflagget, General Union, populært kalt Union Jack. Unionsflagget er en kombinasjon av Englands nasjonalflagg – St. Georgs røde kors på hvit bunn, Skottlands nasjonalflagg – St. Andreas' hvite diagonalkors på blå bunn, og Irlands nasjonalflagg – St. Patricks røde diagonalkors (andreaskors) på hvit bunn. Den uregelmessige plassering av det røde i St. Patricks kors på det hvite andreaskors i Skottlands flagg, er en heraldisk finesse for at det ikke skal kunne sies at Irlands kors er plassert over Skottlands, eller omvendt.

Parlamentet godkjente to-korsflagget da England og Skottland inngikk realunion i 1707. Da Irland ble en del av unionen i 1801, kom det irske flagget til.

Våpenet, som også er kongevåpen, ble utformet til dronning Victorias kroning 1837, og viser et firedelt skjold. I 1. felt Englands tre gylne leoparder på rød bunn; i 2. felt Skottlands røde løve på gyllen bunn i ramme dekorert med liljer; i 3. felt Irlands gylne harpe på blå bunn; 4. felt som 1. felt. Rundt skjoldet Hosebåndordenen med inskripsjonen Honi soit qui mal y pense, 'Skam få den som tenker ille om det'. Under skjoldet det kongelige valgspråk Dieu et mon droit, 'Gud og min rett'. Skjoldet har kronet hjelm med kronet løve som hjelmtegn; som skjoldholdere til venstre en stående, gyllen kronet løve, til høyre en steilende, hvit enhjørning.

Dette våpenet benyttes i England, Wales og Nord-Irland. I Skottland har riksvåpenet en annen utforming, med den skotske enhjørningen til venstre og den engelske løven til høyre. I det firedelte skjoldet, har Skottlands røde løve plass i 1. og 4. felt, og Englands gylne leoparder i 2. felt. Som i den engelske versjonen, er Irlands harpe i 3. felt.

På toppen en sittende rød løve med et det kongelige valgspråket In My Defens God Me Defend, 'Mitt forsvar er at Gud forsvarer meg', forkortet til In Defens. Nederst i våpenet er valgspråket Nemo me impune lacessit, 'Ingen sårer meg ustraffet'. Rundt skjoldet Tistelordenen. Utover disse skotske særegenhetene, har det britiske våpen som brukes i Skottland lik utforming som beskrevet ovenfor.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

5. januar 2013 skrev Aksel-Johan Hegrem

Anbefalt lenke

Informasjon om Storbritannias flagg (Flags of the World) http://www.fotw.net/flags/gb.html

"virker" ikke.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.