Storbritannia og Nord-Irlands flagg og våpen

Artikkelstart

Flagget

Storbritannia og Nord-Irlands flagg

Nasjonalflagget er siden 1801 unionsflagget, populært kalt Union Jack. Unionsflagget er en kombinasjon av Englands nasjonalflagg – St. Georgs røde kors på hvit bunn, Skottlands nasjonalflagg – St. Andreas' hvite diagonalkors (andreaskors) på blå bunn, og Irlands nasjonalflagg – St. Patricks røde diagonalkors på hvit bunn. Den uregelmessige plassering av det røde i St. Patricks kors på det hvite andreaskors i Skottlands flagg, er en heraldisk finesse for at det ikke skal kunne sies at Irlands kors er plassert over Skottlands, eller omvendt.

Parlamentet godkjente to-korsflagget da England og Skottland inngikk realunionen Storbritannia i 1707. Da Irland ble en del av unionen i 1801, kom det irske flagget til.

Våpenet

Storbritannias riksvåpen har to skjoldholdere

Våpenet, som også er kongevåpen, ble utformet til dronning Victorias kroning i 1837, og viser et firedelt skjold. I første felt Englands tre gylne leoparder på rød bunn; i andre felt Skottlands røde løve på gyllen bunn i ramme dekorert med liljer; i tredje felt Irlands gylne harpe på blå bunn; fjerde felt som første felt. Rundt skjoldet Hosebåndsordenen med inskripsjonen Honi soit qui mal y pense, «Skam få den som tenker ille om det». Under skjoldet det kongelige valgspråket Dieu et mon droit, «Gud og min rett». Skjoldet har kronet hjelm med kronet løve som hjelmtegn; som skjoldholdere til venstre en stående, gyllen kronet løve, til høyre en steilende, hvit enhjørning.

Dette våpenet benyttes i England, Wales og Nord-Irland. I Skottland har riksvåpenet en annen utforming, med den skotske enhjørningen til venstre og den engelske løven til høyre. I det firedelte skjoldet, har Skottlands røde løve plass i første og fjerde felt, og Englands gylne leoparder i andre felt. Som i den engelske versjonen, er Irlands harpe i tredje felt.

På toppen er en sittende rød løve med det kongelige valgspråket In My Defens God Me Defend, «Mitt forsvar er at Gud forsvarer meg», forkortet til In Defens. Nederst i våpenet er valgspråket Nemo me impune lacessit, «Ingen sårer meg ustraffet». Rundt skjoldet Tistelordenen. Utover disse skotske særegenhetene, har det britiske våpenet som brukes i Skottland lik utforming som beskrevet ovenfor.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Aksel-Johan Hegrem

Anbefalt lenke Informasjon om Storbritannias flagg (Flags of the World) http://www.fotw.net/flags/gb.html"virker" ikke.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg