Lesvos

Romerske akvedukter i nærheten av Moria på Lesvos
/Shutterstock.

Artikkelstart

Lesvos er en gresk øy i Egeerhavet, ved kysten av Lilleasia. Det er den største av de greske øyene i Egeerhavet og har et areal på 1636 kvadratkilometer. Øya er en egen kommune i Egeerhavet region og den har 86 436 innbyggere (2011). Hovedbyen er Mytilini (Mytilene). Lesvos er bygd opp av lavaer, tuffer, glimmerskifer og kalkstein (marmor). Øya er fruktbar med utmerket klima, og er tettest befolket på østsiden. Det dyrkes vin, oliven og sydfrukter.

Faktaboks

Uttale
lˈesvos
Også kjent som
Lesbos, Mytilini gresk: Λέσβος Lesvos gammelgresk: Λέσβος Lesbos

Historikk

Øya, på gammelgresk kjent som Lesbos, var i oldtiden en selvstendig og mektig stat med høytstående kultur, og er blant annet kjent for dikterne Alkaios og Sapfo. Sapfo levde omgitt av unge kvinner, som hun beskrev i så lidenskapelige skildringer at lesbisk er blitt en betegnelse for kjærlighet mellom kvinner.

Lesbos gikk inn i Athens sjøforbund (479–428 fvt.). I middelalderen var øya eget hertugdømme. På 1300-tallet tilhørte Lesbos den genovesiske familien Gateluzzio. Fra 1462 til 1913 var øya tyrkisk, i 1913 gresk, og i 1915–1918 var den besatt av britene. Under andre verdenskrig var øya besatt av tyskerne.

Flyktningkrise

Flyktningleiren i Moria, februar 2020

Av /Shutterstock.

På grunn av sin geografiske nærhet til Tyrkia er Lesvos Hellas' største mottaker av flyktninger. Øya er hardt rammet av flyktningkrisen i Middelhavet som særlig eskalerte etter 2013. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger, kom 468 883 flyktninger sjøveien over Egeerhavet til Lesvos mellom januar og midten av desember 2015. Dette var en dramatisk økning fra 45 412 flyktninger i hele 2014.

Hovedmottakssenteret for flyktninger har vært i Moria, på øyas østside. Flyktningeleiren brant ned i september 2020. Det bodde da 13 000 mennesker i leiren, de fleste barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Eirik Welo

Artikkelen følger både nygresk og gammelgresk uttale (Lesvos og Lesbos) uten at det er klart hvorfor. Den bør vel være konsistent. I artikkelen om den gammelgreske dikteren Sapfo ville jeg foretrekke "Lesbos (moderne gresk: Lesvos)", men det er mulig man skal følge en annen politikk i de geografiske artiklene.

svarte Kirsti des Bouvrie Thorsen

Hei Eirik! Takk for dette! Hyggelig å finne en kommentar fra deg her på SNL. Jeg har sett på saken og foretatt noen endringer, og videreformidlet til hun som er ansvarlig for antikken. Det er generelt litt kinkig med greske navn som hadde noe annerledes uttale i antikken enn de har i dag, og der vi i Norge kjenner dem både gjennom antikken og nåtiden. Endringen fra Lesbos til Lesvos har gått over tid, så det er vanskelig å tidfeste nøyaktig. Ha en fortreffelig dag, og kom gjerne med flere kommentarer! Hilsen Kirsti

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg