Iliaden

Iliaden. Vasemaleri fra 600- eller 500-tallet f.Kr., med motiv fra kampene ved Troja. Det forestiller helten Akhillevs som forbinder sin venn Patroklos.

Av /NTB Scanpix ※.

Iliaden er et gresk epos i 24 sanger, tillagt Homer. Iliaden skildrer 51 dager i det 10. år av grekernes krig mot Troja, som ble forårsaket av at den trojanske kongesønn Paris røvet Helena, spartanerkongen Menelaos' hustru. Et hovedmotiv som gir den mangfoldige handlingen en fast struktur, er striden mellom grekernes tapreste helt Akhillevs og grekernes hærfører Agamemnon. I krenket stolthet trekker Akhillevs seg for en stund tilbake fra kampene og skaper dermed en krise i grekernes beleiring av Troja.

Faktaboks

Etymologi
av gresk Ilias, adjektiv til Ilion eller Ilios, Troja
Uttale
iliˈaden
Forfatter
Homer

Iliaden er oversatt til riksmål av Peter Østbye (1920, ny utgave 1980) og til nynorsk av Eirik Vandvik (1951).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Ida Scott

Det er trolig en feil som har sneket seg inn da de ulike artikkeltypene ble innført nylig. Jeg har retta det opp. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg