Faktaboks

Lübeck
offisielt Hansestadt Lübeck
Trave i Lübeck
I Lübeck går Trave forbi gamlebyen. Den er kjent for sine sju tårn, og her på bildet kan man se fem av dem: De to til venstre hører til Marienkirche, så kommer St. Petri, og de to tårnene til høye hører til domkirken. I 1942 ble alle fem ødelagt i et bombeangrep, men ble bygget opp igjen senere.

Byporten Holstentor

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Parti fra Lübeck med Domkirken

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lübeck er en havneby i delstaten Schleswig-Holstein i Tyskland. Byen har 216 277 innbyggere (2021/2022). Elven Trave renner gjennom byen og løper ut i Lübeckbukten i Østersjøen. Lübeck er den nordligste byen ved en nasjonal turistvei kalt Deutsche Ferienroute Alpen-Ostsee samt den historiske handelsveien Alte Salzstraße.

Næringsliv

Gjennom havneforbindelsen til Skandinavia, Baltikum og Russland, er turisme fra og handel med disse områdene av stor betydning. Flere større produsenter av teknisk medisinsk utstyr holder til i Lübeck. Næringsmiddelindustrien er også betydelig. Mest kjent er marsipanen, først og fremst representert ved varemerket Niederegger, som har produsert marsipan siden 1806. Videre har byen en del fiskeforedlingsindustri. Den tidligere tungindustrien er i all hovedsak forsvunnet.

Utdanning

Lübeck har hatt universitet siden 1964, og hadde i vintersemesteret 2022/23 ca. 5 930 studenter. Universitetet var tidligere et rent medisinsk universitet, men har senere, særlig etter årtusenskiftet, fått flere fagretninger. En teknisk høyskole har om lag samme antall studenter som universitetet. I tillegg kommer blant annet delstaten Schleswig-Holsteins eneste musikkhøyskole og Forbundsrepublikkens høyskole for offentlig forvaltning.

Kultur

Europäisches Hansemuseum
Det europeiske hansamuseets samlinger er den sentrale institusjonen for kunnskap om hansaen og hansatida (ca. 1200-1500). Hansaen banet vei for moderne handel og arven etter hansaen kan påvises ennå i dag.

Byen har musikk- og kongresshall, biblioteker, teatre og et stort antall museer. Europäisches Hansemuseum fra 2015 er det største museet med hansatiden som tema. Det er også reist museer viet forfatterne Thomas Mann og Günter Grass, som begge mottok Nobelprisen i litteratur.

Bybeskrivelse

Gamlebyen, som etter byggingen av Elbe–Trave-kanalen er blitt en øy, står oppført på UNESCOs verdensarvliste . Tross store bombeskader under andre verdenskrig er kulturhistorisk verdifulle eksempler på arkitekturen i et middelaldersk handelssete bevart, blant annet teglsteinskirker og tallrike gavlshus. Domkirken ble påbegynt i 1173 som romansk basilika , senere ombygd i gotisk stil. Rådhuset er delvis fra 1200-tallet, den monumentale byporten og landemerket Holstentor fra 1478. Marienkirche, oppført i perioden 1270–1350, regnes som Nord-Tysklands vakreste kirke i teglgotikk.

I utkanten av byen ligger vidstrakte boligforsteder, som St. Lorenz i vest, St. Jürgen i sørøst og St. Gertrud i øst. Havnebydelen Travemünde med strandpromenade er et yndet utfartssted.

Historie

Klokker, Marienkirche
Klokker i minnekapellet i Marienkirche. Lübeck ble bombet av allierte styrker den 28.-29. mars 1942. Da kirken ble bombet, falt de to klokkene 60 meter ned i sørtårnet, og klokkene ligger fortsatt slik de falt.

Navnet går trolig tilbake til en vendisk borg, kalt Liubice, fra 819 evt. Senere slo germanske kjøpmenn seg ned og bygde kirke. Dette stedet, som lå litt lenger nord enn den senere byen, ble ødelagt av venderne og erstattet av en ny kjøpmannsplass i 1143, der dagens Lübeck ligger. Den nye plassen ble anlagt av Adolf II av Schauenburg og Holstein. Byen ble ødelagt igjen i 1157 og grunnlagt på ny av Henrik Løve.

Etter å ha tilhørt Danmark fra 1201 til 1225, ble byen erklært for fri riksstad i 1226. Siden blomstret den fort opp og ble fra slutten av 1200-tallet den ledende byen i Hansaforbundet. Lübeck hadde utstrakt handel med Norden, og økende politisk makt. 1400-tallet ble imidlertid preget av indre stridigheter, samtidig som hansaens posisjon ble svekket.

Etter reformasjonen gjorde borgermester Jürgen Wullenwever dristige forsøk på å gjenreise Lübecks makt i Norden, men med freden etter grevefeiden i 1536 var det slutt på denne offensive politikken. Fra cirka 1750 opplevde byen ny fremgang. I 1806 ble Lübeck plyndret av franskmennene og var underlagt Frankrike fra 1811 til 1813. Byen sluttet seg til Det tyske forbund i 1815 og til Det tyske keiserriket i 1871.

En del av byen med mange middelalderbygninger ble alvorlig skadd ved flyangrep i 1942. Etter andre verdenskrig er det utført et stort restaurasjonsarbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg