Det tyske forbund
Det tyske forbund var et statsforbund som ble opprettet under Wienkongressen i 1815. Forbundet omfattet da 34 stater og 4 fristader. Forbundet ble oppløst i 1866. Bildet viser monarkene fra medlemslandene på et møte i Frankfurt i 1863.
Det tyske forbund

Kart over Det tyske forbundet da det ble opprettet i 1815.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Det tyske forbund var et statsforbund som ble opprettet under Wienkongressen i 1815. Forbundet omfattet da 34 stater og 4 fristader. Forbundet ble oppløst i 1866. De to ledende statene, Østerrike og Preussen, tilhørte forbundet bare med de landområdene som fra 1806 hadde hørt under det gamle tysk-romerske rike. Fellesrepresentasjon var forbundsdagen i Frankfurt am Main.

Faktaboks

Etymologi
tysk Deutscher Bund
Også kjent som

engelsk German Confederation

Det tyske forbund var alltid en løs sammenknytning, og det var strid mellom Østerrike og Preussen om ledelsen. Ved februarrevolusjonen i 1848 ble forbundet foreløpig oppløst, men i 1850, etter revolusjonens nederlag, ble det gjenopprettet. Krigen mellom Østerrike og Preussen, den tysk-østerrikske krig, i 1866 førte til forbundets sammenbrudd. Istedet ble Nordtyske forbund dannet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg