Trandum
Trandum militærleir en gang på begynnelsen av 1930-tallet.
Av /Museene i Akershus.
Øvingsbanen for stridsvogner på Trandum. Det finnes ikke andre eksempler på denne anleggstypen i landet. Banen er 300–400 meter lang (ettersom hvordan man måler) og består blant annet av åtte slike vegger som bildet viser før banen ender i en voll som skulle motta prosjektilene. Veggenes hovedoppgave var å sikre mot bomskyting, men det er også hevdet at de skulle bidra til lyddemping – fra stridsvognskytingen, men også fra Gestapos henrettelser som foregikk like ved siden av, men dette er omstridt og ikke bekreftet.
.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Trandum
Politiets utlendingsinternat på Trandum i Ullensaker.
Av /NTB Scanpix.

Trandum leir er en tidligere militær øveplass i den nordøstlige delen av Gardermofeltet i Ullensaker kommune i Akershus, like nordøst for Oslo Lufthavn Gardermoen. Eneste gjenværende militære enhet i leiren er Forsvarets verksted Romerike, som driver med vedlikehold og reparasjon av blant annet sambandssystemer og stridskjøretøy. Siden 2003/2004 har også Politiets utlendingsinternat hatt tilhold i leiren. Dette er en interneringsleir for utlendinger som har fått avslag på søknad om opphold eller asyl i Norge.

Like ved Trandum leir ligger Trandumskogen, som var åsted for en rekke Gestapo-henrettelser under andre verdenskrig.

Tidligere bruk av Trandum

På Trandum ble det anlagt en større ekserserplass i 1914. Leiranlegget hadde et monumentalt preg, med vaktstue med klassisistisk portikus og store kasernebygninger oppført i nordisk nybarokk 1917–1919.

Okkupasjonsmakten satte sterkt preg på Gardermoen-området under andre verdenskrig, mye som følge av anleggelsen av flyplassen på Gardermoen. På Trandum ble det blant annet bygget et øvingsfelt for stridsvogner, ofte kalt tanksskytebanen, som er enestående i Norge.

Etter andre verdenskrig overtok Forsvaret igjen Trandum, og leiren ble modernisert og utvidet i 1950-årene.

Trandum var standplass for to infanteriregimenter, standkvarter for Kavaleriets skole og øvingsavdeling, stridsvogneskadronen – Østlandet, Hærens jegerskole, Hærens våpentekniske verksted – Østlandet og Infanteriets øvingsavdeling nr. 1 (IØ1, sammen med Sessvollmoen).

Da leiren ble nedlagt, særlig grunnet utbyggingen av hovedflyplassen på Gardermoen, ble deler av den verneverdige bebyggelsen revet. Kavaleriet (Søndenfjeldske dragonregiment) og Hærens jegerskole fikk nytt standkvarter og øvingsområde i Rena leir i Østerdalen fra 1997.

Trandumskogen

Trandumskogen
Utgraving av massegraver i Trandumskogen like etter andre verdenskrigs slutt.
Av /Museene i Akershus.
Minnesmerke Trandumskogen
I de tyske massegravene i Trandumskogen fant man i alt 173 nordmenn, seks briter og 15 russere som hadde blitt henrettet her. Minnesmerket er utført av Per Palle Storm i iddefjordsgranitt, ble reist i 1954 og har status som nasjonalt minnesmerke. Gravstedene er merket med granittkors.
Minnesmerke Trandumskogen
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Etter frigjøringen i 1945 fant man i Trandumskogen vest for Trandum, like ved tankskytebanen, 17 graver med til sammen 194 lik. Dette var levningene av 173 nordmenn, seks briter og 15 sovjetrussere som var henrettet av Gestapo mellom 1941 og 1944, mange av dem ført til retterstedet og skutt uten dom. Bortsett fra russerne ble alle de henrettedes identitet fastslått. De døde ble ført til sine hjemsteder og gravlagt der. Ingen er i dag gravlagt i Trandumskogen, men en del nummererte gravmarkører er bevart. Ved gravene ble det i 1954 reist et monument over de falne. 7. juni 1970 ble en minnetavle med de henrettedes navn avduket.

Trandumskogen har en svært viktig plass i fortellingen om andre verdenskrig i Norge og er et nasjonalt krigsminne. 8. mai 2020 – 75 år etter frigjøringen – ble Trandumskogen derfor fredet av Riksantikvaren. Fredningen omfatter også tankskytebanen, som både er unik i seg selv og som samtidig har tilknytning til hendelsene som skjedde i Trandumskogen.

Trandum interneringsleir

Etter at den militære virksomheten på Trandum ble avviklet, ble en av kasernene i den nyeste delen av leiren, nærmest Gardermoen, tatt i bruk som ordinært asylmottak fra 1998 til 2000. Kasernen ble deretter ombygd og gjort om til en fengselslignende institusjon, Trandum interneringsleir, i 2003/2004 og har senere gått under navnet Politiets utlendingsinternat på Trandum. Bygningen er omgitt av høye piggtrådgjerder og bevoktet av politi og vektere. Institusjonen er beregnet på asylsøkere som har fått søknadene sine avslått, og som skal raskt ut av landet. Forholdene i interneringsleiren har flere ganger blitt kritisert, blant annet av FNs torturkomité, Sivilombudet, Advokatforeningen og det særlig oppnevnte Tilsynsrådet for Politiets utlendingsinternat, Trandum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Jon Harald Lund Fagerbekk

Trandum eller Thrændum er dativsform av Trondheimen eller Thrændrheimen. Navnet forekommer i denne formen bl.a. i Heimskringla Hakon "Adalsteisfostre - den Godes " saga. På den tiden rådde ladejarlen aust i landet over Heidamorken og Upplandene til Raumarike (Romeriket), og det området var grenseområde mot de danske skattlandene sørom mot viken i Oslofjorden.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg