Kavaleriet

Stridsvognen Leopard 2 under en skyteøvelse. Den har erstattet førstegenerasjonsutgaven Leopard 1, som er brukt i det norske kavaleriet fra 1969.

Stridsvogn
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kavaleriet er en av våpenartene (troppeartene) i Hæren. Kavaleriet har en historie i den norske hæren tilbake til 1663, og har sammen med Infanteriet alltid dannet grunnlaget for norsk landmakt. Fra tidligere å ha vært basert på hest, er Kavaleriet særlig etter andre verdenskrig modernisert med stridsvogner som hovedvåpen.

Faktaboks

Uttale
kavalerˈiet

Kavaleriet er et fagområde så vel som en operativ del av Hæren, framfor alt innenfor samvirkesystemet Brigade Nord, først og fremst i Panserbataljonen. Kavalerielementer inngår også i andre brigadeavdelinger; særlig 2. bataljon og Telemark bataljon, samt i Etterretningsbataljonen. I 2019 ble en ny kavaleribataljon etablert som del av Finnmark landforsvar, forlagt ved Garnisonen i Porsanger, under navnet Porsanger bataljon.

Som våpenart stiller Kavaleriet avdelinger som er oppsatt med pansrede kampkjøretøy: stridsvogner, kampvogner (stormpanservogner); tidligere også panserjagere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg