Kavaleriet

Stridsvognen Leopard 2 under en skyteøvelse. Den har erstattet førstegenerasjonsutgaven Leopard 1, som er brukt i det norske kavaleriet fra 1969.

Stridsvogn
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kavaleriet er en av våpenartene (troppeartene) i Hæren. Kavaleriet har en historie i den norske hæren tilbake til 1663, og har sammen med Infanteriet alltid dannet grunnlaget for norsk landmakt. Fra tidligere å ha vært basert på hest, er Kavaleriet særlig etter andre verdenskrig modernisert med stridsvogner som hovedvåpen.

Faktaboks

uttale:
kavalerˈiet

Kavaleriet er et fagområde så vel som en operativ del av Hæren, framfor alt innenfor samvirkesystemet Brigade Nord, først og fremst i Panserbataljonen. Kavalerielementer inngår også i andre brigadeavdelinger; særlig 2. bataljon og Telemark bataljon, samt i Etterretningsbataljonen. I 2019 ble en ny kavaleribataljon etablert som del av Finnmark landforsvar, forlagt ved Garnisonen i Porsanger, under navnet Porsanger bataljon.

Som våpenart stiller Kavaleriet avdelinger som er oppsatt med pansrede kampkjøretøy: stridsvogner, kampvogner (stormpanservogner); tidligere også panserjagere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg