Faktaboks

Valentinian 1.
Valentinian I, Flavius Gratianus Valentinianus
Født
321, Cibalae, Pannonia (i dag Vinkovci, Kroatia)
Død
17. november 375, Brigetio, Pannonia (i dag Szőny, Ungarn)
Valentinian 1.

Gullmynt fra 364 evt.

Valentinian 1.
Av /Classical Numismatic Group 𝒲.
Lisens: CC BY SA 2.0

Valentinian 1. var romersk keiser i perioden 364–375. Han ble valgt som keiser av hærførere og senatorer som den fremste til å overta tronen da det med Julians død ikke lenger var klare arvinger etter det konstantinske dynastiet og den selvutnevnte Jovian også var død. En siste utfordrer med et visst slektskap til Konstantin var Procopius, som ikke fikk tilstrekkelig støtte og ble nedkjempet i 366. Dermed kunne Valentinian etablere et nytt keiserdynasti.

Valentinian valgte sin bror Valens som medkeiser og overlot den østlige delen av riket til hans makt, mens han selv regjerte i de vestlige delene av riket. Valentinian sikret grensen i nord og fikk slått ned opprør i Britannia og Nord-Afrika. Han var en dugelig administrator og drev en tolerant religionspolitikk, selv om han var aktiv kristen. Kildene hevder imidlertid at han var oppfarende og ukultivert, og at han ble upopulær i senatskretser da han fikk folk henrettet etter vage anklager. Han utnevnte sin åtteårige sønn Gratian som augustus i 367 og dermed medkeiser. Valentinian døde i 375, ifølge Ammianus Marcellinus av slag påført av sinne over at noen kranglet under en audiens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg