Tallahassee

Tallahassee er hovedstad i delstaten Florida.

Artikkelstart

Tallahassee er en by og hovedstaden i delstaten Florida i USA. Byen har 193 551 innbyggere (U. S. Census, 2018) og danner en større region (metropolitan area) med omkring 385 000 innbyggere fordelt på fylkene Gadsden, Jefferson, Leon og Wakulla.

Faktaboks

Uttale
tæləhˈæsi

Tallahassee er den største byen i Florida Big Bend og ligger i Florida Panhandle-regionen i den nordvestre delen av delstaten og 260 kilometer vest for Jacksonville. Byen ligger i et svakt kupert terreng opp til 61 meter over havet, og med Florida State Capitol-bygningen på en av de høyeste åstoppene. Byen har to innsjøer, Lake Jackson og Lake Lafayette. Klimaet er fuktig subtropisk.

Navnet er et gammelt muskogee-ord som ofte oversettes med 'gammel by' eller 'gamle marker'.

Befolkning

Siden 1840 har befolkningen vært jevnt økende. 56,9 prosent av innbyggerne er hvite, 34,8 prosent er afrikansk-amerikanere, 6,9 prosent er hispanics, 4,4 prosent er asiater og 0,2 prosent av nordamerikanske urfolk-opprinnelse.

Økonomi og kultur

Tallahassee er administrasjonssenter for Florida og et distrikt med produksjon av trevirke, kveg, bomull og næringsmidler. Byen er også et regionalt forskningssenter, blant annet med National High Magnetic Field Laboratory.

De fleste er sysselsatt i delstatsdministrasjonen samt i undervisning og helsevesen. Byen er sete for Floridas høyesterett og har mange advokatfirmaer og handelsforbund, deriblant Floridas handelskammer.

Tallahassee har flere universiteter. Forskningsuniversitetet Florida State University ble grunnlagt i 1857 og Florida Agricultural and Mechanical University (FAMU) i 1887. Det er i tillegg en rekke høyskoler.

Av mange muséer kan nevnes Tallahassee Musum of History & Science i utkanten av byen og Tallahassee Automobile & Collectibles Museum. Andre muséer er blant annet Museum of Fine Arts, Tallahassee Museum, Museum of Florida History, Goodward Museum & Gardens og Tallahassee Automobile Museum.

Railroad Square Art Park er et hovedsenter for underholdning, kunst og annen kulturvirksomhet.

Blant årlige festivaler kan nevnes First Friday Festivals i Railroad Square første fredag i hver måned, Springtime Tallahassee om våren, Downtown Getdown om høsten, Greek Food Festival i oktober, Tallahassee Wine and Food Festival to dager i november og Winter Festival i november/desember.

Historie

Nordamerikanske urfolk holdt til i området i flere tusen år før europeere kom. Omkring år 1200 evt bygde folk i Mississippi-kulturen jordvoller som fremdeles finnes nær Lake Jackson. Hernando de Soto erobret Appalachee-byen Anhaica vinteren 1538-1539.

Da Florida ble et amerikansk territorium i 1821 hadde det to hovedstader, St. Augustine og Pensacola. General Andrew Jackson brente ned landsbyen Tallahassee i 1818 og forviste innbyggerne. I 1824 ble Tallahassee hovedstaden i Florida-territoriet da en lovgivende forsamling møttes der i en lokal tømmerbygning.

En gradvis større bebyggelse i grensebyen vokste frem i området Lafayette Land Grant (Tallahassee med omland) som ble gitt av De forente staters Kongress i 1845 da Florida ble en amerikansk delstat. Det ble bygget en capitol-bygning av stein, som fortsatt er bevart foran Florida State Capitol.

Under den amerikanske borgerkrigen var Tallahassee den eneste konfødererte delstatshovedstaden øst for Mississippi-elven. Det lille slaget Battle of Natural Bridge ble utkjempet sør for byen 6. mars 1865, en måned før krigen var over. Slutten på slaveriet gjorde bomulls- og tobakkshandelen mindre lønnsom, og mange tidligere plantasjer ble kjøpt av velstående folk fra nordstatene.

I andre del av 1800-tallet ble Tallahassee en administrasjons-, universitets- og høyskoleby, med tillegg av blant annet kvegdrift, tømmerdrift og turisme, og var en liten by frem til andre verdenskrig. På 1950-tallet var det raseopptøyer i byen.

I 1977 ble den nye Florida State Capitol-bygningen med 22 etasjer reist som USAs tredje høyeste bygning i sitt slag. I 2015 ble Tallahassee rammet av en tornado og i 2016 og 2018 av orkaner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg