Jacksonville - by i Florida, USA

Jacksonville er en by nordøst i delstaden Florida.

Jacksonville er en by i Florida i USA, nær munningen av St. Johns River, lengst nordøst i delstaten. Byen har 892 062 innbyggere, og danner sammen med blant annet St. Augustine og St. Marys i Georgia en større byregion med 1 504 980 innbyggere (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
dʒˈæksnvil

Næringsliv

Jacksonville er Floridas fremste industri-, finans-, handels- og kommunikasjonssenter. Sentrale industriproduksjoner finnes innen tremasse, sigarer og maskiner. Byen har en stor havn med eksport av blant annet frukt og grønnsaker, i tillegg til skipsverft, marineflystasjon som andre militære installasjoner. I likhet med resten av Florida har Jacksonville også mye turisttrafikk.

Byen har også mange utdanningsinstitusjoner, blant annet Jacksonville University (grunnlagt 1934), og University of North Florida (1972), dessuten eget NFL-lag, Jacksonville Jaguars. I nærheten av byen ligger Fort Caroline National Monument til minne om en tidlig fransk hugenottkoloni (1564).

Historie

Området har vært befolket i tusenvis av år, og det er funnet potteskår som antas å være over 4 500 år gammelt. De første europeerne kom til området i 1562, og franske hugenotter etablerte den første kolonien i 1564. Spania hadde herredømmet fram til 1763, da britene ovetok og dominerte utviklingen fram til 1783 da spanjolene igjen fikk styring over Florida. Spania avga Florida Territory til USA i 1821, og byen ble grunnlagt i 1832 og oppkalt etter president Andrew Jackson.

Under den amerikanske borgerkrigen ble størstedelen av byen ødelagt, men anlegg av en god havn og jernbaner ga rask vekst fra slutten av 1800-tallet. En byutvidelse i 1968 gjorde Jacksonville til USAs 5. største by etter areal (2265 km2), og den største utenfor Alaska. Jacksonville er også en viktig havn militært, og var under Golfkrigen (1990–1991) en viktig skipningshavn for de militære styrker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg