Faktaboks

Jacksonville
Uttale
dʒˈæksnvil
Innbyggertall
950 000 (2020)
Jacksonville nattestid

Jacksonville er en by nordøst i delstaden Florida.

Jacksonville, Florida
Main Street Bridge er en av syv broer over St. Johns River i Jacksonville.
Av .

Jacksonville er en by i Florida i USA, ved St. Johns River nær munningen i Atlanterhavet, lengst nordøst i delstaten nær grensen til Georgia. Med 950 000 innbyggere er Jacksonville Floridas største by. Sammen med forsteder som St. Augustine danner Jacksonville kjernen i en storbyregion med 1,6 millioner innbyggere (US Census, 2020).

Byen har navn etter generalen Andrew Jackson, første guvernør av Floridaterritoriet og USAs 7. president.

Næringsliv og kultur

Jacksonville er Floridas fremste industri-, finans-, handels- og kommunikasjonssenter. Sentrale industriproduksjoner finnes innen tremasse, sigarer og maskiner. Byen har en stor havn med eksport av blant annet frukt og grønnsaker, i tillegg til skipsverft, marineflystasjon og andre militære installasjoner. I likhet med resten av Florida har Jacksonville også mye turisttrafikk.

Byen har flere utdanningsinstitusjoner, blant annet Jacksonville University (grunnlagt 1934) og University of North Florida (1972), dessuten eget NFL-lag, Jacksonville Jaguars. I nærheten av byen ligger minnesmerket Fort Caroline til minne om en tidlig fransk hugenottkoloni (1564).

Årlige kulturarrangementer er blant annet Jacksonville jazzfestival, bluesfestivalen Springing the Blues og kulturfestivalen World of Nations Celebration.

Historie

Området har vært befolket i tusenvis av år, og det er funnet potteskår som antas å være over 4500 år gammelt. De første europeerne kom til området i 1562, og franske hugenotter etablerte den første kolonien i 1564. Spania hadde herredømmet fram til 1763, da britene ovetok og dominerte utviklingen fram til 1783 da spanjolene igjen fikk styring over Florida. Spania avga Floridaterritoriet til USA i 1821. Byen ble grunnlagt i 1832 og oppkalt etter daværende president Andrew Jackson.

Under den amerikanske borgerkrigen ble størstedelen av byen ødelagt, men anlegg av en god havn og jernbaner ga rask vekst fra slutten av 1800-tallet. En byutvidelse i 1968 gjorde Jacksonville til USAs 5. største by etter areal (2265 kvadratkilometer) og den største utenfor Alaska. Jacksonville er også en viktig havn militært og var under Golfkrigen (1990–1991) en viktig skipningshavn for militære styrker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg