Skole i Călăraşi
Moldova har 13-årig obligatorisk grunnskole.
Av /ILO.
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Moldovas tekniske universitet i Chişinău
Moldovas tekniske universitet ble grunnlagt i 1964 og er landets eneste høyere utdanningsinstitusjon for ingeniørvitenskap. I 2022 ble det slått sammen med det statlige jordbruksuniversitetet slik at det har nå 11 fakulteter.

Utdanningssystemet i Moldova følger et 1-4-5-3 løp bestående av ett år barnehage, fire år barneskole, fem år ungdomsskole og tre år videregående opplæring. Retten til utdanning er grunnlovsfestet. Utdanning er gratis og obligatorisk for barn fra de fyller seks år til de er 18 år.

Nesten alle barn i Moldova går i en offentlig barnehage (99 prosent) eller skole (98 prosent), private utdanningsinstitusjoner spiller en ubetydelig rolle. Kun på høyere utdanningsnivået er andelen av studenter på offentlige institusjoner noe lavere (84 prosent, 2022). Språket i skolen er vanligvis rumensk (moldovsk), selv om det også finnes skoler for minoriteter med andre språk som russisk og gagausisk.

Moldovas demografiske utvikling med høy utvandring og varierende fødselstall presenterer en utfordring for utdanningssystemet og fører blant annet til nedleggelser av skoler og høyere utdanningsinstitusjoner. I tillegg vokser mange barn opp hos besteforeldre eller andre slektninger mens foreldrene jobber i utlandet. Moldova har dessuten et av de største antall ukrainske flyktninger per innbygger, noe som er en utfordring for det allerede sårbare utdanningssystemet (27,2 flyktninger per 1000 innbyggere, 2023). Flyktningebarna går som regel ikke i moldovsk skole.

Skoleåret begynner i september. Landet bruker 5,8 prosent av landets BNP på utdanning, forholdsvis mye i europeisk målestokk (EU-gjennomsnitt: 5,0 prosent, 2021).

Førskolen

93 prosent av barna mellom tre og seks år går i barnehage (2021/2022). Hvis man ser på aldersgruppen ett til seks år, går 77 prosent av barna i barnehage (2022).

Det siste barnehageåret er obligatorisk.

Grunnskolen

Barna begynner i barneskolen når de er sju år gamle. Fra de er elleve til 15 år går de den femårige ungdomsskolen gimnaziu. Ungdomsskolen avsluttes med en obligatorisk eksamen.

90 prosent av elevene lærer ett eller flere fremmedspråk i skolen. Det mest vanlige fremmedspråk er engelsk som 75 prosent av elevene lærer. Fransk læres av 29 prosent, russisk av 25 prosent og tysk av fire prosent (2022/2023).

Omtrent 88 prosent av datamaskinene i skolen har internettilgang (2022/2023).

PISA

Under PISA-undersøkelsen i 2018 skårte moldovske elever godt under OECD-gjennomsnittet. Elevenes sosioøkonomiske bakgrunn spiller en veldig stor rolle med tanke på hvordan de klarer seg i skolen. Samtidig har elevenes leseferdigheter forbedret seg vesentlig siden landets første PISA-deltakelse i 2009.

Videregående utdanning

Svært mange elever fortsetter med videregående opplæring, men elleve prosent avslutter utdanningen. Halvparten av elevene som fortsetter, velger et studieforberendende lyceu (45 prosent), halvparten velger teknisk eller yrkesfaglig utdanning (44 prosent, 2021/2022).

Elever som fullfører det treårige lyceu med bestått avgangseksamen, har baccalauréat og dermed allmenn studiekompetanse. Yrkesfaglig utdanning kan ha forskjellig varighet.

Høyere utdanning

I 2022/2023 hadde landet 21 høyere utdanningsinstitusjoner, derav 13 offentlige, de aller fleste av dem i hovedstaden Chişinău. Størst er Moldovas statlige universitetet, Universitatea de Stat din Moldova, grunnlagt i 1946, med omtrent 17 000 studenter. Totalt har landet 56 800 studenter, hvorav 46 200 studerer på rumensk; resten studerer på russisk, engelsk eller fransk (2022/2023). 50,5 prosent av ungdommene mellom 19 og 23 år studerer, vesentlig flere kvinner enn menn (2022/2023).

Moldovske universiteter er sjeldent å finne i internasjonale rankinglister.

Historikk

Til slutten av 1980-årene var Moldovas utdanningssystem en integrert del av det sovjetiske systemet. Nasjonalspråket rumensk (moldovsk) erstattet russisk som dominerende undervisningsspråk i 1989. I løpet av 1990 og 1991 ble det foretatt store utdanningsreformer med modernisering og avideologisering av læreplaner og litteraturpensa.

2000-tallet ble preget av stor økonomisk vekst som sørget for at ekstrem fattigdom ble utryddet og at landet regnes som øvre middelklasseinntektsland fra 2020, noe som også viser seg i form av forbedret utdanningsinfrastruktur, støttet av Verdensbanken. Målet har blant annet vært å gi elevene tilgang til trygge og funksjonelle skolebygninger, noe som kan kreve for eksempel reparasjoner av vinduer og tak eller tilrettelegging for elever med nedsatt funksjonsevne.

I mai 2005 tilsluttet Moldova seg Bolognaprosessen. Med reformen av skolesystemet i 2014 ble videregående opplæring obligatorisk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Worden, Elizabeth A. (2014): Moldova: Challenges and Opportunities. I: Education in Eastern Europe and Eurasia. Utgitt av Nadiya Ivanenko. London; New York: Bloomsbury Academic. Side 47-64. Les artikkelen i Internet Archive

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg