Skodje - tidligere kommune

Faktaboks

uttale:

skøy'e

landareal:
111 km²
innbyggertall:
4 764 (2019)
administrasjonssenter:
Skodje
fylke:
Møre og Romsdal
innbyggernavn:
skodjebygdar
målform:
nynorsk
kommunenummer:
1529 (fram til 2020)
høyeste fjell:
Frostadtinden (807 moh.)

Kommunevåpen

Skodje. Utsikt fra Nihusen mot tettstedet Skodje og Storfjorden.

Av /NTB Scanpix ※.

Skodje, tidligere kommune, bygd på Sunnmøre, i Ålesund kommune, Møre og Romsdal fylke. Skodje ligger rett øst for Ålesund by og omfatter den østlige delen av den brufaste Uksenøya og et område på fastlandet nordøst for øya. De to delene av Skodje ligger på hver sin side av Skodjevika, den innerste delen av Ellingsøyfjorden.

Skodje var egen kommune som eksisterte fra 1849 til 1964 og fra 1977 til 2019. Den ble i 2020 slått sammen med Haram, Sandøy, Ørskog og Ålesund til Ålesund kommune. Sammenslåingen var del av kommunereformen.

Natur

Berggrunnen består hovedsakelig av gneis av grunnfjellsalder, men sterkt påvirket av den kaledonske fjellkjedefoldingen (kaledonske orogenese). Landskapet er oppdelt av fjorder, sund og innsjøer med mellomliggende fjellpartier som hever seg mot øst. Helt i nordøst, på grensen til Vestnes, når Frostadtinden 807 meter over havet.

Bosetning

Folketallet i Skodje økte med 80 prosent de siste 40 årene.

Skodje kommunes utstrekning 1916–64 og 1977–2019, og plassering i Møre og Romsdal fylke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bosetningen ligger spredt langs strendene og på nordsiden av Engesetdalsvatnet. Tettstedet og det tidligere kommunesenteret Skodje ligger på fastlandet ut mot Skodjevika. Tettstedet Valle ligger på Uksenøya ut mot Storfjorden.

Folketallet har vært økende siden andre verdenskrig, særlig etter siste halvdel av 1970-tallet.

Næringsliv

Bare omtrent to prosent av Skodjes arbeidsplasser var i primærnæringene ved sammenslåingen. Jordbruksarealene ligger først og fremst på fastlandet ut mot Skodjevika og i Engset og er hovedsakelig basert på melkeproduksjon. Det drives noe fiske, men fangsten ilandføres utenfor kommunen. Fiskeoppdrett. Skodje har atskillig industri; i 2014 omfattet den 15 prosent av arbeidsplassene i kommunen.

I 2014 hadde 65 prosent av yrkesbefolkningen i Skodje arbeid utenfor kommunen, herav 39 prosent i Ålesund. Den sterke befolkningsveksten i Skodje i tiårene fram til sammenslåingen må sees i sammenheng med den bekvemme pendleavstanden til Ålesund.

Samferdsel

E39 (Kristiansand–Trondheim) og E136 (Ålesund–Dombås), hovedvegforbindelsen til Ålesund, følger felles trasé gjennom Skodje.

Historikk og kultur

Skodje ble opprettet som kommune i 1849 ved utskilling fra Borgund. Fra Skodje ble Vatne skilt ut i 1902, og i 1916 ble et mindre område med 14 innbyggere tilbakeført til Borgund. Etter dette utgjorde Skodje 122 kvadratkilometer og hadde 1527 innbyggere. Skodje ble i 1965 slått sammen med Ørskog og Stordal til den nye storkommunen Ørskog. Denne ble i 1977 delt i de samme tre kommunene som før 1965.

Skodje kirke er en langkirke i tre bygd i 1860, påbygd i 1979. Fjord Cadenza er en årlig musikkfestival i august.

Skodje bru (Straumsbrua) fra 1922 er Norges lengste steinbro for veitrafikk og i sin tid Nord-Europas lengste steinhvelvbro. Den er restaurert og skal vernes som kulturminne.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Skodje kommune hørte til Møre og Romsdal politidistrikt, Sunnmøre tingrett og Frostating lagmannsrett. Skodje tilsvarte soknet Skodje i daværende Austre Sunnmøre prosti i Møre bispedømme i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Skodje til Søndmør fogderi i Romsdals amt.

Navn og kommunevåpen

Kommunevåpenet ble godkjent i 1987 og hadde en gull tindet hvelvingsbro mot en grønn bakgrunn som gjenspeilte Skodje bru over Skodjestraumen.

Navnet kommer av norrønt Skǫðin, første ledd skað, usikker betydning, annet ledd vin, ‘eng’. Navnet uttales skøy'e.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fylling, Ludvig & Gerhard Kjølås: Bygdebok for Skodje, 1961, Finn boken
  • Giske, Louis: Bygdebok for Skodje : gard og slekt, 1986, 2 bind, isbn 82-991414-1-9, Finn boken
  • Ørjasæter, Lars, red.: Stadnamn i Skodje kommune, 1987, isbn 82-991648-1-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg