Det norske sigkartet
NMP SWC gyldig 29. juli 2022 kl. 12 UTC. Kartet viser en sjeldent rolig værsituasjon over fastlands-Norge, mens et frontsystem gir utfordringer i Grønslandshavet, Nordishavet og nordlige deler av Norskehavet. Det er blant annet varslet et stort område med tåkedis, og i Framstredet (øverst til venstre) kan det til og med bli frysende nedbør. Oppe til høyre kan vi se at en jet-strøm gir moderat til kraftig turbulens høyt over Øst-Finnmark.
Det norske sigkartet
Av .
Lisens: Brukerspesifisert

Sigkart er en grafisk fremstilling av værforhold som er av betydning for luftfarten, i et angitt område.

Faktaboks

Også kjent som

Significant Weather Chart

Det produseres mange ulike sigkart rundt om i verden, med ulikt fokus og detaljegrad. Det er vanlig at turbulens markeres med stiplede linjer, og at annet signifikant vær markeres med boblede linjer. Sigkart blir vanligvis utstedt for fire tidspunkt i døgnet.

Norsk sigkart

Den norske flyværtjenesten lager sigkart for norsk område med tilstøtende havområder. Dette kartet kalles NMP SWC (Norweagian Maritime and Polar Significant Weather Chart), og gjelder for luftrommet fra bakken og opp til flygenivå 400.

Kartene viser plassering av fronter, lavtrykk og høytrykk, og det angis antatt bevegelse av disse. Områder med fare for ising og turbulens markeres. Det samme gjør områder med værfenomener som kraftig nedbør, torden og signifikante skyer. Såkalte IMC-områder markeres med gul stipling, og her forventes nedsatt sikt og/eller lavt skydekke, slik at en ikke kan fly under visuelle flygeregler. Kraftig bakkevind markeres, og jetstrømmer tegnes inn, eventuelt sammen med turbulens. Tropopausehøyde, sjøgang, sjøtemperatur, og nullisoterm angis også. Eventuell vulkansk aske og radioaktive skyer vil også dukke opp på disse kartene.

Nordisk sigkart

Et tilsvarende kart lages for Norden, og kalles NSWC (Nordic Significant Weather Chart). Viktige forskjeller er at det nordiske kartet angir skyhøyde over bakken («above ground level», AGL), mens det norske kartet angir høyde over havnivå («above mean sea level», AMSL). Det norske kartet forberedes tidligere, og ansees å være gyldig ved det angitte tidspunktet, mens det nordiske kartet anses å være gyldig i et tidsrom på rundt tre timer.

Verdenskart

World Area Forecast Centre i London lager sigkart for store deler av verden, i forskjellige utsnitt, og i flygenivå (FL) 100-450 (midlere høyder) og 250-630 (høye høyder). Disse kartene blir også utgitt fire ganger i døgnet, og de inneholder opplysninger om ising, turbulens, jetstrøm og torden.

Kartene er tilgjengelige blant annet på Avinors IPPC-sider.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg