torden

Cumulonimbus

Einar Egeland. Gjengitt med tillatelse

Torden er en kraftig lyd som oppstår som følge av lyn. Vær med lyn og torden kalles tordenvær.

Lyden skriver seg fra den raske utvidelse av luft langs lynets bane (lynkanalen). Mesteparten av den elektriske energi i et lyn brukes til å varme opp luften langs lynkanalen. Temperaturstigningen er av størrelsesorden 10 000 °C i løpet av 10–100 mikrosekunder. Dette resulterer i en trykkbølge fulgt av trykkpulseringer som skyldes indre elastisitet i luften, og høres som torden. Det meste av energien skriver seg fra «tilbakeslaget» fra Jorden opp langs lynkanalen.

Forut for et tordenbrak kan man iblant høre en flerrende lyd fra den første, men energisvakere utladning fra skyen mot bakken. På nært hold kan man også høre et skarpt klikk som skyldes jordstrømmen som møter den primære skyutladningen. Siden lynene ofte er lange og forgrenede, vil lyden fra de forskjellige deler av lynkanalen komme frem til forskjellig tidspunkt, dette sammen med eventuell refleksjon gjør at tordenen ruller.

Torden kan gjerne høres over en avstand på ca. 25 km, sjeldnere ca. 40 km. Da lyden går omtrent 1 km på 3 sekunder, kan det gå en viss tid mellom lyn og tordenskrall. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.