Atmosfære

Tropopausen er grensen mellom troposfæren og stratosfæren.

Av /Store norske leksikon ※.

Tropopausen er grensen mellom troposfæren og stratosfæren som er de to laveste delene av atmosfæren. Tropopausen er ingen fysisk grenseflate. Den kjennetegnes av en markert forandring i temperatur. Hvis vi beveger oss fra jordoverflata og oppover i den delen av atmosfæren som kalles troposfæren, vil temperaturen bli lavere jo høyere vi kommer. Men etter en viss høyde vil temperaturen begynne å stige igjen eller holde seg konstant. Høyden der denne temperaturendringen skjer kalles tropopausen.

Faktaboks

Uttale
tropopˈausen

Tropopausen er ikke sammenhengende over hele Jorda og vil, særlig på midlere breddegrader, ofte brytes ned og dannes på nytt igjen. I områdene midt mellom ekvator og polene ligger tropopausen på 10–12 kilometers høyde, og temperaturen varierer fra –50 °C til –60 °C. Forholdene er mest stabile og markert i tropene. Der ligger overgangen mellom troposfæren og stratosfæren på omtrent 17 kilometers høyde og har temperatur ned til –85 °C. I polare strøk varierer forholdene sterkt med årstidene; om vinteren kan det være vanskelig å påvise tropopausen fordi temperaturen kan fortsette å falle også oppover i stratosfæren. Høyden for tropopausen i polare strøk er ca. 8 kilometer og temperatur ca. –50 °C.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg