grafisk fremstilling

Grafisk fremstilling, geometrisk representasjon av tallmateriale som matematiske beregninger eller statistiske resultater.

Grafisk fremstilling gir ofte et mer oversiktlig og lettfattelig inntrykk av resultatene enn en tabell. Man kan bruke en kurve, som også kalles graf eller diagram, til å illustrere sammenhengen mellom to variable størrelser – f.eks. sammenhengen mellom temperatur og elektrisitetsforbruk, eller variasjonen til en bestemt faktor med tiden.

I andre tilfeller fordeles individer eller enkeltobservasjoner i grupper etter visse egenskaper; den tilsvarende graf kalles da gjerne en fordelingskurve eller et histogram.

En annen vanlig måte å anskueliggjøre fordelingen på, særlig når det gjelder pengesummer, er å bruke en sirkel som deles i seksjoner («bløtkakediagrammer», fra engelsk «pie charts»), f.eks. for å vise en skattekrones fordeling på de forskjellige statsutgifter.

For særlig populær grafisk fremstilling brukes ofte figurer (piktogrammer), f.eks. kronestabler for å illustrere forskjell i skattebeløp eller priser, og skip av forskjellige lengder for å illustrere størrelsen på ulike flåter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg