Moralsk Opprustning, kristen vekkelsesbevegelse, grunnlagt 1921 av den amerikanske presten Frank Nathan Daniel Buchman. Bevegelsen var inntil 1938 kjent som Oxfordbevegelsen (ikke å forveksle med den eldre, anglokatolske Oxfordbevegelse) eller Gruppebevegelsen. I 1938 ble slagordet «Moralsk Opprustning» lansert av Buchman, som alternativ til nazismen og kommunismen, og det ble snart bevegelsens navn. Etter den annen verdenskrig fikk bevegelsen sitt sete i Caux i Sveits, og engasjerte seg aktivt for å løse politiske og sosiale konflikter i ulike deler av verden.

Grunntanken i Moralsk Opprustning er at vår tids krise er av moralsk og åndelig art. Botemiddelet er å søke i de enkle moralske sannheter, gudstroen og et disiplinert liv. Moralsk Opprustning vil utgjøre en ideologi for demokratiet som kan samle alle mennesker som kjenner seg forpliktet av moralske normer. Bevegelsen tok sikte på en personlig fornyelse av moralsk karakter i den enkeltes liv, ved å kreve at man forsøkte å leve opp til de såkalte «fire absolutter» (absolutt ærlighet, renhet, uselviskhet, kjærlighet).

Bevegelsen kom til Norge i 1934 hvor forfatteren Ronald Fangen og misjonæren Sten Bugge var blant dens førende skikkelser. Den er fortsatt aktiv og har sitt hovedsete i Caux i Sveits. Ungdomsbevegelsen Up With People utgikk fra Moralsk Opprustning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.