Moralsk Opprustning

Artikkelstart

Moralsk Opprustning er en kristen vekkelsesbevegelse, grunnlagt i 1921 av den amerikanske presten Frank Nathan Daniel Buchman, med mål om å søke i de enkle moralske sannheter, gudstroen og et disiplinert liv.

Faktaboks

Uttale
morˈalsk opprustning
Også kjent som
eng. Moral Re-Armament (MRA)

Fram til 1938 var den kjent som Oxfordbevegelsen (ikke å forveksle med den eldre, anglokatolske Oxfordbevegelse) eller Gruppebevegelsen. I 1938 ble slagordet «Moralsk Opprustning» lansert av Buchman, som alternativ til nazismen og kommunismen, og dette ble snart bevegelsens navn. Etter andre verdenskrig fikk den sitt sete i Caux i Sveits, og engasjerte seg aktivt for å løse politiske og sosiale konflikter i ulike deler av verden.

Grunntanken i Moralsk Opprustning er at vår tids krise er av moralsk og åndelig art. Botemiddelet er å søke i de enkle moralske sannheter, gudstroen og et disiplinert liv. Moralsk Opprustning vil utgjøre en ideologi for demokratiet som kan samle alle mennesker som kjenner seg forpliktet av moralske normer. Bevegelsen tok sikte på en personlig fornyelse av moralsk karakter i den enkeltes liv, ved å kreve at man forsøkte å leve opp til de såkalte «fire absolutter» (absolutt ærlighet, renhet, uselviskhet, kjærlighet).

Bevegelsen kom til Norge i 1934 hvor forfatteren Ronald Fangen og misjonæren Sten Bugge var blant dens førende skikkelser. Den er fortsatt aktiv og har sitt hovedsete i Caux i Sveits. Ungdomsbevegelsen «Up With People» utgikk fra Moralsk Opprustning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg