Guds menighet er jordens største under

Artikkelstart

Guds menighet er jordens største under er en salme av Ronald August Fangen, som har blitt sunget til flere forskjellige melodier. Opprinnelig var salmen en del av Misjonskantate ved Det norske misjonsselskaps 100 års jubileum 8.–9. august 1942, med musikk av Arild Sandvold. Av de fem opprinnelige versene synges i dag de tre siste, oftest til en melodi av Anfinn Øien.

Teksten avspeiler at salmen ble skrevet under andre verdenskrig med formuleringer som «Mens verdensriker stiger og de synker, ...» og «Er natten lang, er kampen full av kvaler, ...». Den kom med i Sangboken Syng for Herren (1955) med nye melodier av Knut Ree og Elling Enger, men det var først med Øiens melodi fra 1967 at den fikk et nytt liv som menighetssalme. Den ble lansert i Salmer for ungdom (1968) og videreført til prøvesalmeheftet Salmer 1973, Norsk salmebok (1985) og Norsk salmebok 2013. I Salmer 1997 ble Sandvolds originalmelodi, som egentlig er en korsang, tatt med som alternativ melodi. I Norsk salmebok 2013 har den status som a-melodi.

Salmen er oversatt til dansk, svensk og engelsk og finnes blant annet i den danske salmeboken (2002) og den finlandssvenske (1986).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tobias Salmelid (red.): Lundes sang- og salmeleksikon: Bakgrunnen for sangskattene fra kirke og bedehus. (Oslo 1997)
  • Holter, Grøm og Øystese (red.): Nytt norsk salmeleksikon bind I s. 493–495 (Tapir Akademisk Forlag 2011)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg