Faktaboks

Rachel Weyergang
Født
1. juli 1914, Hamar
Død
5. desember 2010, Oslo
Virke
Formgiver
Familie

Datter av Johannes Arnt Jensen og Rachel Katrine Jensen. Hun hadde tre brødre og to søstre.

Gift 1935 med Lucien Dedichen. Med Dedichen fikk hun tre barn.

I andre ekteskapet med Helge Weyergang fikk hun ett barn.

Portrettbilde
Rachel Weyergang.
Portrettbilde
Av .

Rachel Weyergang var en norsk formgiver. Hun arbeidet fremst med produkter i tre, som lysestaker, skåler, fjøler og annet. Weyergang hadde eget firma, men brukte underleverandører til de ulike prosjektene. Hennes varer solgte godt i både Norge og i utlandet.

Bakgrunn

Rachel Weyergang ble født på Hamar. Hun ble utdannet ved Statens kvinnelige industriskole i Oslo. I 1935 giftet hun seg med Lucien Dedichen. Kort tid etterpå flyttet de til Oslo. Med Dedichen fikk hun tre barn. I sitt andre ekteskap med Helge Weyergang fikk hun ett barn.

Weyergang var disponent i firmaet A/S Treimport som han etablert i 1939. Samtidig var han sekretær i De norske skifabrikanters landsforening. Etter andre verdenskrig spesialiserte Treimport seg på import av eksotisk tømmer fra Afrika, Amerika og Asia. Det var antagelig ektemannens arbeid som førte til at Rachel Weyergang fikk opp øynene for fremmede og eksotiske tresorter. Omkring 1954 begynte hun å arbeide for seg selv som formgiver av gjenstander i teak.

The teak lady

Krakk
Rachel Weyergang. Krakk i teak. Ca. 1955.
Krakk
Av .

Foranledningen til at Rachel Weyergang begynte som designer var hennes interesse for form og kvalitet. Derfor var også kvaliteten på teaken hun skulle bruke viktig. Grytidlig var hun på plass når nye partier ble losset i Oslo havn. Det var viktig å merke de stokkene hun var interessert i. Gutta på brygga kalte henne «The teak lady». Det var nok uvanlig med kvinner i denne innkjøpsbransjen. Så hun ble lagt merke til.

Teaken Weyergang brukte kom vanligvis fra Java, Burma og Siam. Hun mente at Siam-teaken var den beste.

Egen produksjon

Weyergang startet produksjonen med smørebrikker i teak. Suksessen var umiddelbar og hun utvidet sortimentet med fjøler, brett og skjærebrett. Etter hvert formga hun boller, fat, eggeglass, lysestaker og mye annet. I motsetning til mange andre brukskunstnere brukte hun innleide dreiere og trearbeidere, særlig fra Hedmarken. De produserte modellene under nøye oppsyn, veiledning og instruksjon. Deretter overtok Weyergang arbeidet med å pusse og olje gjenstandene til de ble slik hun ville de skulle være.

Eksport til USA og andre land

Kjøkkenredskaper
Lysestaker og salatbestikk i teak solgt hos Norway Designs. Ca. 1957–1960.
Kjøkkenredskaper
Av .

Tre år etter etableringen var ordrebøkene fulle. En stor del av eksporten gikk til USA. Forretningen Norsk i New York bestilte masse av Weyergang over mange år. Bestillingen fra NATO var stor, og tingene ble levert til flere av forsvarsalliansens stasjoner rundt omkring i Europa. I Norge var Steen & Strøm, Norway Designs, Galigani og Christiania Glasmagasin viktige kunder.

Utstillinger

Fjøl
Rachel Weyergang. Fiskebrett i massiv teak. 1950-tallet. H. 24. L. 74.
Fjøl

Fra 1950-årene og utover deltok Rachel Weyergang på en rekke nasjonale og internasjonale utstillinger, blant annet Verdensutstillingen i Brussel i 1958, Formes Scandinaves i Paris i 1958–1959 og en skandinavisk vandreutstilling i Australia i 1968. Under «Signert design -64» var hun en av i alt 100 norske og internasjonale designere. Weyergang deltok også under flere utstillinger arrangert av Foreningen Brukskunst.

Det kan se ut som Weyergang la ned produksjonen av gjenstander i teak omkring 1972. I 1975 deltok hun på utstillingen «Morgendagens kirkeinventar» i Galleri Vognremissen i Basarhallene ved Oslo domkirke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats. Rachel Weyergang – den glemte designeren, Samler & Antikkbørsen, 6/2022

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg